Русия въвежда контрасанкции срещу неприятелски настроени страни. Сега големите компании

...
Русия въвежда контрасанкции срещу неприятелски настроени страни. Сега големите компании
Коментари Харесай

Западът има значима причина да остане в Русия

Русия вкарва контрасанкции против вражески настроени страни. Сега огромните компании от редица страни няма да могат да вършат нищо с активите си в Русия. Това се отнася за задгранични банки и петролни и газови компании. Какво чака в този момент активите на “Бритиш Петролиум ”, “Ексън Мобайл ” и “Тотал ”? И с каква цел се вкарват тези контрасанкции - да санкционират или въпреки всичко да оказват помощ на задграничните сътрудници?

Руският президент Владимир Путин подписа декрет за специфични стопански ограничения, който не разрешава на задгранични компании от недружелюбни страни да правят каквито и да е покупко-продажби с техни дялове в стратегически съветски предприятия. Това разпореждане се отнася преди всичко за банките - съветските " дъщери " на задграничните банки. Второ, компании от горивно-енергийния комплекс. Правителството би трябвало да приготви цялостен лист до 10 дни. Но в самия декрет към този момент се загатват покупко-продажби с дялове в плана “Сахалин-1” и Харягинското находище.

Засега рестриктивните мерки ще бъдат въведени до края на 2022 година Срокът обаче може да бъде удължаван неведнъж. Има една дребна малка врата - транзакция, неразрешена от указа, може да се извърши единствено със особено позволение на президента на Руската федерация. Тоест решението за продажба ще бъде вземано самостоятелно.

„ Чуждите вложители, които желаят да излязат от съветския бизнес, освен няма да могат да продадат своите дялове и акции в стратегическите съветски предприятия, само че даже да дарят, обменят или трансферират тези активи на заемодател за погашение на дълг. Тоест акциите на обществените компании ще бъдат блокирани в депозитара и договорката за продажба на дял ще бъде невалидна “, изяснява Наталия Милчакова, водещ анализатор на “Фрийдъм Финанс”.

„ Това беше направено преднамерено, защото към този момент има няколко прецедента, когато западни компании се пробваха да продадат дяловете си в съветски активи. Например “Бритиш Петролиум” и “Ексън Мобайл”. В същото време “Ексън”, като оператор на плана “Сахалин-1”, също внезапно понижи производството. Това беше отразено в общия размер на производството на нефт в Русия. Смятам, че това форсира приемането на съответния президентски декрет “, споделя Алексей Громов.

Още през април операторът на плана “Ексън Нефтегаз” вкара режим на изключително състояние и понижи производството. В резултат на това до края на юли добивът на нефт по плана " Сахалин-1 " е намалял 22 пъти - до 10 хиляди барела дневно, сподели вицепремиерът Юрий Трутнев.

Само преди няколко дни от финансовия доклад на “Ексън Мобайл” стана известно, че компанията договаря за прехвърлянето на плана “Сахалин-1” на друга страна.

Проектът " Сахалин-1 " се извършва при изискванията на съглашение за разпределение на продукцията. В него вземат участие “Ексън Мобайл” (30%), “Роснефт” (20%), японската “Содеко” (30%) и индийската ОНГК (20%).

Защо Русия одобри подобен декрет? „ Целта на указа е да затрудни допустимо най-безболезненото излизане от съветски активи за компании от вражески страни, с които има икономическа война. Сега те не могат да продадат дяловете си при пазарни условия. Русия им предлага да останат и да работят както до момента. А в случай че не желаят, за трансферират безплатно активите си на съветски компании. Това е наказване в отговор на глобите против Русия “, споделя Громов.

„ Според нас президентът на Русия подписа подобен декрет, с цел да избави съветския фондов пазар от срив, който може да настъпи, в случай че задграничните вложители стартират всеобщо да напущат Русия. Също по този начин явно управляващите не желаят съветските активи да се обезценят, в случай че стартират всеобщи разпродажби на акции “, сподели Милчакова.

Но може би президентският декрет е предпочитание да се помогне на задграничните сътрудници да запазят бизнеса си в Русия, който те, почтено казано, не желаят да изгубят. „ Собствениците и управлението на интернационалните компании, участващи в планове в Русия, са подложени на сериозен напън. Те са принудени да се отдръпват от съветски активи въз основа на директни наказания или съображения за известност. Приетият декрет може да има за цел да подсигурява, че задграничните сътрудници имат „ основателна “ причина да продължат да остават акционери в съветски компании “, сподели Филип Мурадян специалист корпоративни рейтинги.

Кого ще засегне новият президентски декрет? Вероятно това ще засегне компания “Бритиш Петролиум”1 която в края на февруари разгласи отдръпването на своя дял от 20% в активите на “Роснефт”. Громов обаче не изключва за тази компания да бъдат контрактувани специфични условия за излизане от съветския бизнес.

Но “Ексън Мобил” надали ще направи изключение заради съкращенията на производството на компанията. Приетият президентски декрет не може да засегне директно производството на нефт. Громов обаче не изключва, че идната стъпка след този декрет ще бъде ликвидацията на “Сахалин-1”, смяна на правния статут и прекачване на плана на съветски оператор, следвайки образеца на това, което беше направено при “Сахалин-2”. „ С „ Сахалин-2 “ беше по-лесно да се направи това, защото оператор на плана беше „ Сахалин Енерджи “, която беше следена от „ Газпром “, а в „ Сахалин-1 “ операторът е чужденец “, изяснява специалистът. Наскоро новата съветска компания “Сахалин Енерджи” стана оператор на “Сахалин-2”.

„ В последна сметка “Ексън Мобайл” няма да има различен избор, с изключение на просто да напусне плана, без да получи нито цент, или да продължи да работи, само че при съветски условия. Когато контролът върху плана „ Сахалин-1 “ премине към особено основана съветска компания, тя към този момент ще може да реши казуса със срутва в производството на нефт “, споделя специалистът.

Новото разпореждане може да засегне каузи на “Тотал” (20%), който взе участие в плана за находище Харягинское от 20 години дружно с норвежката “Екинор” (30%). По-рано министър-председателят Михаил Мишустин даде инструкции за прекачване на дяловете на тези задгранични компании в региона на компанията " Зарубежнефт ". Неговият дял след договорката може да нарасне от 40 до 90%, а други 10% ще бъдат непокътнати за Ненецката петролна компания. Неофициално се оповестява, че договорката може да е безкасова.

„ Дяловете в „ Сахалин-1 “ и Харягинското находище най-вероятно ще отидат при профилирани съветски вложители – „ Роснефт “ и „ Зарубежнефт “. Бъдещата промяна на притежателите на практика няма да се отрази на оперативната активност на тези планове “, счита Милчакова.

В газовия бранш под указа може да попадне немската компания “Винтершал”, която има взаимни планове с “Газпром” в Русия, находището Ачимовское (част от Уренгойское) и Южно-Руското газово находище (35% благосъстоятелност на немската компания, 40% на “Газпром” и 25% % от австрийската ОМВ).

Въпреки това “Винтершал” в края на юли 2022 година продължи да ръководи своите съветски активи, които добиват 35 милиарда кубически метра газ годишно, и нямаше да се отдръпна от тях. Тя също по този начин не има намерение да напуща операторската компания “Северен поток” Оттеглянето от Русия би било огромен подарък за съветското държавно управление в Москва, сподели шефът на компанията Марио Мерен. Компанията има законово обвързване да пази цената на своите активи в страната, сподели той.

Що се отнася до банките, желание да продадат активите си в Русия оповестиха италианската група “Уникредит”, американската “Ситигруп” и английската ХСБК. Последната, съгласно западните медии, е подписала съглашение за продажбата на съветския филиал на “Експобанк”, само че договорката не е съумяла да получи утвърждение нито от Централната банка, нито от държавното управление.

„ Сега съветските дъщерни сдружения на задгранични банки ще продължат да работят в Русия, до момента в който управляващите не разрешат на тези банки да излязат от съветския бизнес посредством естествена пазарна договорка. Въпреки че е допустимо в някои случаи на задгранични банки да бъде разрешено да продават съветски активи на която и да е съветска банка, към момента не е ясно каква може да е повода за изключение от разпоредбите “, твърди Милчакова.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР