Русия, Узбекистан и Казахстан започнаха да говорят за създаване на

...
Русия, Узбекистан и Казахстан започнаха да говорят за създаване на
Коментари Харесай

Три причини за създаването на троен газов съюз

Русия, Узбекистан и Казахстан започнаха да приказват за основаване на " тристранен газов съюз ". На пръв взор Русия има толкоз близки връзки с тези съседи, че не е ясно за какво би трябвало да основават подобен съюз. Експертите обаче виждат три вероятни сюжета за работата на новото съдружие. Как южните съседи могат да оказват помощ на Русия да откри нови пазари за газ, които да заменят Европа?

Президентите на Русия и Казахстан Владимир Путин и Касим-Жомарт Токаев на среща в Кремъл на 28 ноември приказваха за основаването на „ тристранен газов съюз “ сред Русия, Казахстан и Узбекистан „ за съгласуване на дейностите при превозването на съветски газ “ през териториите на Казахстан и Узбекистан “. Това заяви в обществената мрежа прессекретарят на президента на Казахстан Руслан Желдибай.

Други детайлности няма. Експертите от сектора не схващат какво може да съставлява новият газов съюз сред трите страни и защо може да служи.

За Русия през днешния ден е значима една газова цел - намирането на нови пазари за продажба и нови направления, поради сериозните загуби на европейския пазар. Как Казахстан и Узбекистан могат да оказват помощ?

Експертите оферират три съществени сюжета за развиване на събитията, всеки от които може да бъде комплициран. На доктрина Казахстан и Узбекистан могат да оказват помощ на Русия, първо, с доставките на газ за Китай, второ, с износа за Индия и Пакистан, и трето, парадоксално, с доставките на газ за Европа. Как?

Първият сюжет: южните съседи ще оказват помощ за увеличение на доставките на съветски газ за Китай. Факт е, че Узбекистан, Казахстан и Русия доставят своя газ на Китай. Всъщност и трите страни са съперници между тях. Тази обстановка обаче може скоро да се промени трагично. Свободният газ за експорт от Казахстан и Узбекистан става все по-малко заради застоялост или даже спад в личния им рандеман на фона на възходящото вътрешно ползване, което самите страни признават. Те към този момент изнасят по-малко за Китай, в сравнение с биха могли по дълготрайни контракти.

Узбекистан след година или две, а Казахстан след четири или пет години може да престанат да бъдат експортьори на газ и да станат чисти вносители на,казва заместник-началникът на икономическия отдел на Института по енергетика и финанси Сергей Кондратиев. Русия няма проблеми със свободния газ. Това значи, че Русия може да помогне както на себе си, по този начин и на сътрудниците си в съюза, като стартира доставки на газ за тези страни, да вземем за пример по газопровода “Урал-Бухара ” в реверсивен режим. По този метод Русия може да прибавя тук 5-10 милиарда кубически метра газ годишно през идващите пет-шест години, счита Кондратиев. Сравнително малко е, само че въпреки всичко е по-добре от нищо.

„ Това е добър вид. Освободихме снабдителна база в европейско направление. Чрез газопровода " Союз " от Оренбург газът върви до " Сохрановка " с доставки по-нататък в Европа през Украйна. Но в този момент тези мощности не се търсят на европейския пазар, те могат да бъдат пренасочени към Азия “, споделя Кондратиев. В този случай Узбекистан и Казахстан ще могат да изнасят своя газ за Китай и да печелят от това.

Страните обаче могат да се схванат и за други договорености, като суап доставки на съветски газ за Китай, споделя Кондратиев. Това значи, че на хартия съветският газ ще отива в Китай, само че физически ще се открива на територията на директната страна, а казахстанският и узбекският газ ще се изпращат в Китай в същите размери.

„ Суап доставките от Руската федерация наподобяват много забавни - за тяхна сметка Казахстан и Узбекистан биха могли да запазят износа за Китай и да усилят вътрешното ползване. Може да са нужни до 10 милиарда кубически метра, с цел да се заменят евентуално намаляващите настоящи размери на експорт на Казахстан и Узбекистан за Китай “, допуска Сергей Кауфман, анализатор във “Финам ”.

Тук всичко ще зависи от съответни съглашения. Интересът на Узбекистан и Казахстан е в поддържането на ниски контролирани цени на газа в страната при възходящо търсене от страна на популацията и електроенергийната промишленост.

„ Русия се нуждае от спомагателен потенциал, с цел да доставя газ на Китай – “Силата на Сибир ” сама по себе си не е задоволителна, с цел да размени потенциала на тръбопровода за Европа, който не доближава. А построяването на " Силата на Сибир - 2 " изисква време и доста средства. Следователно се основава подобен тристранен съюз. На собствен ред Казахстан и Узбекистан могат да получат вложения и професионален опит от производители на първични материали от Русия “, споделя Фьодор Сидоров, създател на Школата за на практика вложения.

Второто направление за експорт на съветски газ през Казахстан и Узбекистан са доставките за Пакистан и Индия.

„ Газпром се нуждае от повече направления за експорт. Той може да отиде непосредствено в Китай или Европа самичък, само че не и на юг към Пакистан и Индия, ще би трябвало да прекоси най-малко една от тези страни. Може би има способи да предложим на Казахстан и Узбекистан по-голям достъп до европейския пазар в подмяна на достъп до пазарите на Пакистан и Индия в дълготраен проект “, споделя анализаторът Роналд Смит, който не изключва спомагателни тръбопроводи от Централна Азия до Китай. Според него размерите на износа могат да бъдат от порядъка на 15-30 милиарда кубически метра, защото нов дълъг водопровод с по-малък размер няма да бъде оневинен.

В същото време различен специалист се съмнява, че съюзът се основава, с цел да се провежда доставката на тръбопроводен съветски газ за Индия. „ Тук сме изправени пред същите проблеми, които Туркменистан не може да реши от десетилетия. Това е пренос през Афганистан, където никой не може да обезпечи сигурност. Следователно това е по-скоро приказен вид “, сподели Игор Юшков, водещ специалист на Фонда за национална енергийна сигурност.

Кондратиев обаче отбелязва, че след взривяването на три линии от “Северен поток ” в центъра на Европа, в сякаш безвреден район, кондензиран с въоръжените сили на НАТО, южният маршрут през Афганистан към този момент не наподобява чак толкоз рисков и непредсказуем, както преди.Въпреки това в района остават обилни политически разлики, има инфраструктурни компликации, тъй че този маршрут не може да се назова елементарен.

„ Въпреки това, тези страни са много самостоятелни политически, което е значимо. И те се нуждаят от сила. Те се нуждаят от природен газ освен за енергийни потребности, само че и за производството на химически артикули, в това число торове. След 5-10 години пазарите на Пакистан и Индия могат да станат доста привлекателни “, споделя Кондратиев. Според него, обратно на общоприетото мнение, тези страни са подготвени да заплащат много високи цени за газ. А Индия, съгласно специалиста, може да повтори пътя на Китай и да пораства с 10-15% годишно в продължение на 10-15 години. А това ще значи възходящо търсене на енергийни запаси.

И най-после, третият вид - тройният газов съюз може да има за цел увеличение на износа за Европа. „ Възможно е това да е сигнал към европейците. Русия демонстрира на Европа, че в случай че е разчитала да провежда доставки на газ от Централна Азия, с цел да размени част от съветския газ, тогава това няма да се получи. Русия основава троен газов съюз със страните от Централна Азия, ние сме единни, нямаме спорове. И мнението на Русия за евентуалните газови доставки от Узбекистан и Казахстан ще бъде взето под внимание “, твърди Игор Юшков.

Той не изключва новият съюз да бъде основан, с цел да предложи на европейците да купуват от турския газов хъб по документи не съветски, а казахски или узбекски газ. Защото съветският газ стана политически отровен за европейците. „ Може би Русия желае да сътвори някаква газова примес в турския хъб, тъй че Европа да купи някаква безлична примес “, счита Юшков. Не е изцяло ясно за какво Москва прави това. В последна сметка в този случай Русия просто препродава нечий газ, а самата ѝ цел е да усили падналите размери на износа, заключва събеседникът.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Youtube канала на новото ни музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР