Русия струпва бойни кораби, танкове, войски и дори балистични ракети

...
Русия струпва бойни кораби, танкове, войски и дори балистични ракети
Коментари Харесай

Западни медии: Русия струпва войски, танкове и балистични ракети за удар срещу Украйна

Русия струпва бойни кораби, танкове, войски и даже балистични ракети покрай границата с Украйна на фона на възходящо напрежение и задънената улица в мирните договаряния, написа английският в. " Гардиън ".

Москва изпрати войски от над 6000 км разстояние до украинските граници и прати мощни морски съединения в подготовка за възможна офанзива против Украйна, твърди изданието.

Шест съветски десантни кораба, които могат да транспортират бойни танкове, войски и друга военна техника, минаха предходната седмица през Ламанша на път към Средизамно море, в задача, която може да приключи с десант по южните крайбрежия на Украйна, в случай че президентът Владимир Путин даде заповед за навлизане.

Украинското разузнаване твърди, че Русия вербува наемници и доставя подопечните си сили в Донецк и Луганск с горива, танкове и артилерия в подготовка за възможна ескалация на въоръжения спор.

Огромна бойна мощ, включваща балистични ракети с дребен обхват " Искандер ", елитни елементи спецназ и противосамолетни батареи, дойдоха в Беларус, откъдето, съгласно западни представители и анализатори, може да заплаши украинската столица Киев.

В Съединени американски щати са разтревожени. " Това, което ни тревожи, е общата картина. Струпването на 100 000-на армия край украинската граница, дружно пристигналите сили в Беларус през уикенда - тези цифри са доста над нужните за едни естествени учения ", декларира върховен представител на Държавния департамент.

Миналата седмица посланик №1 на Европа Жозеп Борел разгласи, че съветските войски наброяват 150 000, само че по-късно от офиса му коригираха броя на 100 000, без да дават пояснения.

И до момента в който Русия натрупа войски, Съединени американски щати и Западна Европа започнаха да пращат военна помощ за Украйна. Миналата седмица Англия изпрати наз 2000 леки противотанкови ракетни установки NLAW и 30 инструктори.

Естония разгласи, че праща противотанкови ракети Javelin, а Литва и Латвия - противовъздушни Stinger. Нидерландия също съобщи, че е подготвена да прати отбранителни оръжия за Киев.

A Съединени американски щати оповестиха, че увличават помощта за Украйна и пращат хеликоптери Ми-17, в началото предопределени за приложимост в Афганистан.

Засега остават неразбираеми мащабът и крайните цели на възможна съветска офанзива, отбелязва " Гардиън ". Според някои анализатори Русия може би ще се опита да анексира Донбаския район, или да завладее територия, която да свърже Русия с Крим.

Според други, обаче, по-далечната цел на Москва е да принуди украинското държавно управление да се съгласи с изискванията на Кремъл и дейно да наложи възобновяване на сферите си на въздействие в Източна Европа.

" Ако задачата е да притиснат украинските управляващи, тогава едно навлизане по суша има смисъл, единствено в случай че сложи Украйна в уязвима позиция. Завладяването на сухопътен мост или даже интервенция в Одеса надали ще реализиран подобен резултат, само че атака против Киев би могла ", разяснява Роб Лий, някогашният офицер от морската пехота и откривател от евразийската стратегия на Института за проучване на интернационалната политика.

В последна сметка Русия желае да блокира влизането на Украйна в НАТО, да приключи кооперирането ѝ със Запада и да върне Киев в траекторията на Москва.

За да реализира задачите си, Русия се пробва да накара Украйна да разтегли защитата си и да я заплаши с огромен удар. Москва е разгърнала над 60 батальонни тактически групи - над една трета от наличните си бойни сили – и не желае да се откаже от скупчването им край украинските граници.

Руски войски, дружно с балистични ракети с дребен обхват " Искандер ", започнаха да идват в Беларус предходната седмица, прекосявайки цялата територия на страната - чак от съветския Далечен изток.

Те идват за взаимни военни учения, планувани за средата на февруари и ще включват както съветски изтребители Су-35, по този начин и съвсем задачите Въоръжени сили на Беларус, съгласно беларуския водач Александър Лукашенко. " Не се забърквайте с нас. Ние не можем да бъдем победени ", предизвести Лукашенко предишния петък.

В същото време Москва разгласи всеобщи маневри на морските си сили, които включват всички флотове на страната, с присъединяване на над 140 бойни кораба. Освен шестте десантни кораба, насочили се към Средиземно море, в задачата ще бъдат пратени и крайцер и унищожител.

НАТО също разгласи маневри в Средиземно море, включващи водена от самолетоносач на Съединени американски щати ударна бойна група, което значи, че две съперничещи флотилии ще маневрират едновременно на фона на възходящо напрежение.

Изглежда, че Русия е на финала на подготовката си за удар против Украйна. Но даже и такава офанзива в никакъв случай да не се реализира, съгласно анализаторите в никакъв случай няма да се върнем към статуквото отпреди повишаването на съветското военно наличие.

" Според мен е ясно, че даже войната да бъде избягната, ние няма да се върнем към обстановката отпреди април 2021 година ", разяснява Анджела Стент, почетен шеф на Центъра за съветски, източноевропейски и евразийски изследвания към университета Джорджтаун.

Реакцията на Москва

А Кремъл упрекна през днешния ден Съединени американски щати и техните съдружници, че ускоряват напрежението сред Изтока и Запада посредством оповестяването на проекти за увеличение на силите на НАТО в Източна Европа и евакуирането на фамилиите на дипломатите от американското посолство в Украйна.

Вероятността Киев да стартира боен спор в Източна Украйна е по-голяма от когато и да било, сподели Дмитрий Песков, прессекретарят на съветския президент Владимир Путин.

По думите му Украйна е разположила огромен брой военни до границите на отцепническите райони, следени от проруски сепаратисти. Според него това демонстрира, че Киев се готви да ги нападна.

Украйна неведнъж е отричала да има сходни проекти, отбелязва Ройтерс.

Песков съобщи, че информацията, която идва от Запада, е цялостна с " нервност " и " преплетена с неистини ".

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР