Русия спира да прилага Меморандума за разбирателство между правителството на

...
Русия спира да прилага Меморандума за разбирателство между правителството на
Коментари Харесай

Русия се оттегли и от меморандума за открита суша“

Русия стопира да ползва Меморандума за съгласие сред държавното управление на Руската федерация и държавното управление на Съединените щати по връзките за " открита суша " , заяви Дойче веле. За това е издадено предписание от съветския министър председател Михаил Мишустин, оповестено на в формалния интернет портала за делова информация на Русия.

Меморандумът за " открита суша " датира от 1992 година По силата на този документ страните отстраниха понятието " затворени региони " и отстраниха рестриктивните мерки за дипломатите да пътуват по своя преценка на територията на съответната страна, в която работят, като се изключи обекти и места, изискващи особено позволение, с цел да бъдат посетени. Практиката на " затворените места " беше типична за Русия по времето на Желязната завеса - тя засягаше цели градове и места, оповестени от Кремъл като въпрос на национална сигурност. Чрез нея се ограничаваше придвижването освен на непознати жители, само че и на руснаци.

Русия заяви за проектите си да се отдръпна от меморандума през април 2021 година , след приемането на следващия пакет от американски наказания против Москва.
 Путин подписа закона за излизането на Русия от
Путин подписа закона за излизането на Русия от " Открито небе "

След като по-рано Съединени американски щати се отдръпнаха от контракта

По-рано - на 7 юни, съветският президент Владимир Путин подписа закон за денонсиране на Договора за намерено небе , допускащ на разследващи самолети да летят над територията на страните, участващи в него, следвайки специфични протоколи и авансово съгласувани направления, без дълготрайно известяван.

През месец май 2020 година предходният американски президент Доналд Тръмп заяви, че Съединени американски щати се отдръпват от Договора за намерено небе.

Американски представители неведнъж заявяваха, че Москва нарушава " Открито небе " като лимитира полетите над Калининград до по-малко от 500 километра и е основала недосегаем кулоар по границата на Русия с окупираните Южна Осетия и Абхазия.
 Тръмп уведомява Русия, че напущат
Тръмп уведомява Русия, че напущат " Открито небе "

Правителството ще осведоми Русия в петък, че Съединени американски щати напущат Договора за определяне на режима " Открито небе "

В класифицирани отчети Пентагонът и американското разузнаване предупреждаваха също, че руснаците употребяват полетите над Съединени американски щати за картографиране на сериозната американска инфраструктура, която може да бъде подложена на хакерски атаки.

В края на месец май тази година администрацията на президента Джо Байдън към договорa " Открито небе ", защото руснаците трайно нарушават пакта и няма късмет той да бъде избавен.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР