Русия ще разположи тактическо ядрено оръжие на територията на Беларус,

...
Русия ще разположи тактическо ядрено оръжие на територията на Беларус,
Коментари Харесай

Владимир Путин: Русия ще разположи тактически ядрени оръжия в Беларус

Русия ще разположи тактическо нуклеарно оръжие на територията на Беларус, заяви президентът Владимир Путин. Той уточни, че с решението си страната му няма да наруши уговорките си за неразпространение на нуклеарни оръжия.

Руският водач направи и съпоставяне с разполагането на американски арсенали в Европа. Москва няма да съобщи контрола на тактическите нуклеарни оръжия на Минск, добави Путин.

Беларуският президент Александър Лукашенко от дълго време повдига въпроса за разполагане на тактически нуклеарни оръжия на територията на страната му, уточни Владимир Путин. Той не посочи по кое време въоръженията ще бъдат трансферирани в Беларус.

От 3 април стартира сформирането на екипите, Русия ще приключи построяването на съответните хранилища там до 1 юли, сподели съветският президент.

Той означи, че Съединените щати от дълго време са разположили тактически нуклеарни оръжия в шест европейски страни - Германия, Турция, Нидерландия, Белгия, Италия и Гърция. Руският водач напомни, че Вашингтон също не предава контрола над арсеналите си на своите съдружници.

" Подчертавам, без да нарушаваме нашите интернационалните задължения за неразпространение на нуклеарни оръжия, към този момент помогнахме на нашите беларуски сътрудници да оборудват техните самолети, самолетите на Беларуските военновъздушни сили. 10 самолета към този момент са в подготвеност за приложимост на този тип оръжие ", съобщи съветският президент Владимир Путин.

С решението си Русия за първи път от средата на 90-те години ще изнесе тактически нуклеарни оръжия отвън своя територия.

" Вече сме предали на Беларус нашите добре познати и доста ефикасни ракетни комплекси Искандер, които също могат да бъдат носители ", добави Владимир Путин.

Източник:БНТ

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР