Русия ще разположи тактически ядрени оръжия в Беларус, заяви Владимир

...
Русия ще разположи тактически ядрени оръжия в Беларус, заяви Владимир
Коментари Харесай

Москва ще разположи ядрени оръжия в Беларус, заяви Путин

Русия ще разположи тактически нуклеарни оръжия в Беларус, съобщи Владимир Путин, представен от международните организации.

С това съветският президент насочва предизвестие към НАТО за военната му поддръжка към Украйна и изостря опълчването със Запада, отбелязва Reuters.

Русия към този момент е разположила в Беларус 10 самолета, които могат да носят тактически нуклеарни оръжия и е трансферирала тактически ракетни системи " Искандер ", които могат да изстрелват нуклеарни оръжия, добавя организацията.

Разполагането на нуклеарни оръжия в Беларус няма да наруши обещанията за неразпространение на нуклеарни оръжия, акцентира Путин.

Той добави, че другата нуклеарна мощ – Съединени американски щати също разполагат оръжията си в Европа.

" В това също няма нищо извънредно: Съединени американски щати вършат това от десетилетия. Те от дълго време разполагат своите тактически нуклеарни оръжия на територията на съюзническите си страни ", съобщи Путин пред държавната телевизия.

" Ние ще създадем същото - без да нарушаваме отговорностите си, наблягам, без да нарушаваме интернационалните си отговорности за неразпространение на нуклеарните оръжия. ", безапелационен е президентът.

" Те (САЩ) имат съдружници в избрани страни и образоват... техните екипажи. Ние ще създадем същото. ", съобщи Путин.

Съединени американски щати реагираха внимателно на изказването, като почитан чиновник на администрацията съобщи, че няма признаци, че Москва възнамерява да употребява нуклеарните си оръжия.

Високопоставеният чиновник на американската администрация означи, че Русия и Беларус от известно време са водили диалози за прекачване на нуклеарни оръжия.

" Не виждаме никаква причина да поправяме личната си стратегическа нуклеарна позиция, нито признаци, че Русия се готви да употребява нуклеарно оръжие. Оставаме ангажирани с груповата защита на алианса на НАТО ", съобщи служителят.

Путин не посочи по кое време оръжията ще бъдат трансферирани в Беларус, която граничи с три страни от НАТО - Полша, Литва и Латвия. Той съобщи, че Русия ще приключи построяването на оборудванията за предпазване там до 1 юли.

Не е ясно и къде тъкмо в Беларус ще бъдат ситуирани оръжията.  Въпреки че Кремъл в никакъв случай не го е потвърждавал обществено, Западът от дълго време твърди, че Русия държи ракети с нуклеарен капацитет в Калининград, на балтийския бряг сред Полша и Литва, членки на НАТО и Европейския съюз.

Международната акция за унищожаване на нуклеарните оръжия назова изказването на Путин извънредно рискова ескалация.

" В подтекста на войната в Украйна вероятността от неверна преценка или неправилно пояснение е извънредно висока. Споделянето на нуклеарни оръжия прави обстановката доста по-лоша и рискува да има пагубни филантропични последствия ", обявиха от организацията в Twitter.

Въпреки че беларуската войска публично не се бори в Украйна, Минск и Москва поддържат близки военни връзки. Миналата година Минск разреши на Москва да употребява беларуска територия, с цел да изпрати войски в Украйна, а двете страни ускориха взаимното военно образование.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР