Русия ще отговори на решението на България да изгони 70

...
Русия ще отговори на решението на България да изгони 70
Коментари Харесай

Русия ще отговори на решението на България да изгони руски дипломати

Русия ще отговори на решението на България да изгони 70 съветски дипломати , сподели източник от съветското външно министерство, представен от ТАСС.

„ Русия ще отговори на тази стъпка на България “ , съобщи източникът.

Посолството на Русия в София заяви, че България е решила да разгласи за личност нон грата 70 дипломати и представители на техническия личен състав на съветското дипломатическо посланичество. Новината заяви пред медиите и министър председателят в оставка Кирил Петков. 

" Нашите служби са разпознали хора, които значително са свързани с техните служби и са работили против ползите на нашата татковина. Голяма част от тях са работили за непознати служби, били са на разнообразни позиции и дипломатическата им роля е била прикритие. Това са дипломати към Руското посолство с разнообразни публични функции. Извършвали са несвойствени действия за тези дипроматически позиции. Затова приветствам българските служби и Министерство на външните работи, че институционално са си свършили работата. И желая да кажа, че всички които работят против ползите на България, ще бъдат призовани да си отиват назад в страната, откъдето са пристигнали ", сподели Петков и изясни, че не може да бъде посочвана повече информация, защото е класифицирана. 

По думите му това не е експанзия към съветския народ.   " Когато непознати държавни управления се пробват да работят и да се намесват във вътрешните работи на България, ние имаме институции, които да противодействат ", уточни той.

" Още в неделя чакаме един цялостен аероплан със 70 места да замине назад за Москва ", добави министър председателят в оставка. 

Междувременно стана ясно, че заместник-министърът на външните работи Ирена Димитрова е извикала на среща в Министерство на външните работи посланика на Руската федерация.  Посланик Елеонора Митрофанова беше осведомена за решението на българската страна за намаляване на числеността на личния състав на съветските представителства в България в граници, ненадвишаващи числеността на българските представителства в Руската федерация, съобщиха от външното ведомство. Числеността следва да бъде поддържана в рамките на до 23 дипломатически и 25 административно-технически чиновници.

Искането на България има две учредения , обясниха от Министерство на външните работи. Първо, реципрочност, учредена на член 11 от Виенската спогодба за дипломатическите връзки. Персоналът на задграничните представителства следва да се поддържа в рационални и естествени рамки, поради актуалното положение на двустранните връзки. Второ, заради реализирането от съветски чиновници на активност, избрана от способените български управляващи като несъвместима с Виенската спогодба за дипломатическите връзки, чиято цел е развиването на другарски връзки сред страните. Дейност, окачествявана от съответните институции като опасност за националната сигурност, като съображение оповестяването им за нежелани.

Във връчената на дипломат Митрофанова вербална нота се декларира още упованието на българската страна Русия да закрие краткотрайно генералното си консулство в Русе , като България ще закрие краткотрайно Консулството си в Екатеринбург .

На дипломат Митрофанова бяха връчени имената на 70 сътрудници на представителствата на Руската федерация у нас, които следва да изоставен територията на страната до 24:00 ч. на 3 юли 2022 г.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР