Русия ще изгони 10 американски дипломати. Външният министър Сергей Лавров

...
Русия ще изгони 10 американски дипломати. Външният министър Сергей Лавров
Коментари Харесай

Русия затваря морето край Крим за кораби, Зеленски на разговори за помощ в Париж

Русия ще изгони 10 американски дипломати. Външният министър Сергей Лавров означи, че Москва обмисля " мъчителни " ограничения за американския бизнес в Русия и приключва активността на американски фондове и неправителствени организации, които се намесват във вътрешните работи на страната. Мерките са отговор на наказания на Вашингтон поради хипотетична съветска интервенция в американските избори, хакерски атаки и Крим.

От 24 април до края на октомври Русия затваря за непознати военни и държавни кораби териториалните си води в Черно море в три зони край Крим.

Забраната за задгранични военни и държавни кораби не визира корабоплаването в Керченския проток, гласи известието на съветското Министерство на защитата. Една от затворените зони е наоколо до пролива, който свързва Черно и Азовско море, и е от основно значение за украинския експорт на зърно и стомана.

През 2018-та Русия плени три украински военни кораба, които след това върна. Киев и Западът упрекнаха Москва в предумишлено възпрепятстване на комерсиалното мореплаване в Керченския проток. Русия построи мост над него. Украйна дефинира последните ограничавания за корабоплаването от страна на Русия като " узурпация на суверенните й права ".

Лидерите на Франция, Германия и Украйна приканиха Русия да изтегли спомагателните си елементи, струпан по украинската граница и в Крим като метод за деескалация.

След диалози с украинския водач Зеленски в Париж Ангела Меркел и Еманюел Макрон акцентират своята поддръжка за независимостта, суверенитета и териториалната целокупност на Украйна, както и нуждата от цялостно използване на Минските договорености.

Проблемът със обстановката в Източна Украйна и преустановяване на окупацията на нашите територии са проблеми, които се вземат решение на срещите на Нормандската четворка, когато четиримата водачи вземат решение проблеми, сподели Володимир Зеленски, президент на Украйна.

Париж и Берлин ще продължат напъните си в границите на Нормандската четворка за разговор с Киев и Москва.

Зеленски уточни, че среща Путин-Байдън ще помогне за решение на някои проблеми, само че полемика всъщност няма да се получи без присъединяване на украински представители. Украинският водач е разискал с домакина Макрон и ускореното участие на страната си в НАТО.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР