Русия сега получава повече евро, отколкото долари заради износа си

...
Русия сега получава повече евро, отколкото долари заради износа си
Коментари Харесай

Русия засилва дедоларизацията с голяма част от търговията си с Китай

Русия в този момент получава повече евро, в сравнение с долари поради износа си към Китай, в отговор на обещанието на президента Владимир Путин да понижи зависимостта от американската валута, което в действителност се бави.

Малко над 50% от стоките, които Китай закупи от северната си съседка през първото тримесечие, бяха на цени в евро, съгласно данните на Банката на Русия, написа Bloomberg.

Междувременно делът на валутата за заплащането за експорт за Европейския съюз се усили до 43% от 38% в края на предходната година.
 Снимка 492052
Източник:

Промяната е част от тактика за " дедоларизиране " на съветската стопанска система и понижаване на нейната накърнимост по отношение на продължаващата опасност от американските наказания.

Стратегията ненапълно беше ускорена от хода на съветския петролен колос " Роснефт " да трансферира всички експортни контракти в евро предходната година. Горивото е главен съставен елемент на износа за Китай, дружно с дървения материал.
 Русия ускорява
Русия ускорява " дедоларизацията " на Държавния капиталов фонд

Федерацията ще влага в китайския юан

" Изглежда, че тези промени съответстват тъкмо с прехода на " Роснефт " към евро. Все отново е по-удобно да се разплащат сметки в долари, тъй че не би трябвало да очаквате цялостна дедоларизация ", сподели Дмитрий Маринченко, анализатор от Fitch Ratings в Москва.

Данните демонстрират, че Русия към момента разчита в огромна степен на $, с цел да заплаща за вноса от Европейски Съюз и Китай. Но делът на рублата в износа набъбна до 15% през 2019 година, основно поради скока на износа за Индия, демонстрират данните на централната банка.
 Снимка 492053
Източник:

Движенията на Русия обаче съвсем не понижиха преобладаващата роля на $ в международната финансова система. Делът на валутните покупко-продажби в долари се е нараснал до 88,3% през 2019 година от 87,6% през 2016 година, демонстрират данни на Банката за интернационалните разплащания. Съотношението на валутните запаси в долари остава устойчиво - към 60% през последното десетилетие.
 Хегемонията на $ свършва след десетилетие, счита специалист
Хегемонията на $ свършва след десетилетие, счита специалист

Но дали юанът ще валутата, която ще го измести?
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР