Русия съзнателно променя състава на населението в Крим, сочи доклад

...
Русия съзнателно променя състава на населението в Крим, сочи доклад
Коментари Харесай

ООН: Русия насажда руска идентичност на Крим

Русия умишлено трансформира състава на популацията в Крим, сочи отчет на Организация на обединените нации. От анексирането на полуострова през 2014 година там са се заселили близо 140 000 съветски жители. Същевременно неруски жители биват наложително изселвани, оповестява Дойче веле.

Опитите на Москва умишлено да промени състава на популацията на Крим съставляват нарушаване на Четвъртата Женевска спогодба, се установи в отчет на Генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш.

" Русия предизвиква прехвърлянето на личното си население на полуострова, което е директно нарушаване на Женевските конвенции и очевиден симптом за опитите за смяна на демографската конструкция на Крим ", сподели ръководителят на украинското посланичество към Организация на обединените нации Владимир Елченко.

А прессекретарят на представителството Олег Николенко посочи, че съветските управляващи подхващат ограничения, принуждаващи тези, които " не са съгласни с окупацията ", да изоставен полуострова, в същото време от 2014-а до 2018-а са преселили там над 140 хиляди съветски жители. А това е над пет % от прираста на популацията, акцентира Николенко. Дипломатът прибавя също, че " всички съветски злодеяния се записват и ще бъдат употребявани за привличането на Москва към отговорност, в това число в последващи резолюции и в интернационалните съдилища ".

Русия кара " неуместните " да изоставен полуострова

Според украинските правозащитниците действителните числа са доста по-високи от цитираните в отчета. Там написа, да вземем за пример, че в интервала 2017 - 2018-а година от Крим са били депортирани наложително не по-малко от 109 души - украински жители, които съгласно съветските управляващи, нямали правото да живеят на Крим. Председателката на Кримската правозащитна група Олга Скрипник обаче отбелязва, че нейната организация е открила минимум 369 правосъдни решения за депортация.

При това, съгласно специалистите, насилствената депортация е единствено върхът на айсберга, в случай че става дума за жителите на Крим, напуснали го след анексирането му от Русия. По данни на украинското министерство на обществената политика, през август 2018-а броят на наложително преселените от Крим е бил 33,5 хиляди - и то толкоз са единствено публично записаните, другояче евентуално са минимум 40 хиляди.

Същевременно съветските управляващи в Крим не престават да преследват украинските и кримо-татарските деятели, карат жителите на полуострова да получават съветски документи, унищожават инфраструктурата, която разрешава да се учи украински и кримо-татарски език. Освен това принуждават жителите на Крим да служат в съветската войска, в следствие от което на тях от време на време им се постанова да служат и оттатък рамките на полуострова, в това число в Сирия. " Прави се всичко допустимо, с цел да насади съветската еднаквост или да се прогонят неуместните хора отвън полуострова ", показва Скрипник.

От Русия в Крим идват военни, служители и съдии

За броя на руснаците, пристигнали от 2014-а насам на полуострова, също се счита, че е по-висок, в сравнение с е записано в отчета на Организация на обединените нации. Ескендер Бариев от Кримо-татарския ресурсен център споделя, че пристигналите са към 200 000, най-вече военни, държавни чиновници и съдии.

" Русия редовно усилва военния си контингент в Крим, след военните идват и фамилиите им. Същото е ситуацията с служителите и съдиите, с които поредно заменят локалните фрагменти в съвсем всички сфери на държавната активност ", счита Бариев. Той отбелязва, че нерядко на руснаците, подготвени да се преселят в Крим, се предлага и жилище, а също така имало случаи - да вземем за пример в медиите - когато руснаците получавали по-висока заплата от кримчаните, заемащи аналогични постове.

Притокът на руснаци, идващи в Крим, е толкоз огромен, че компенсира отрицателните демографски трендове на полуострова. От статистическите данни се вижда, че в първите три месеца на 2019-а смъртността е превишавала раждаемостта 1,6 пъти. Но макар високата смъртност и десетките хиляди хора, които напущат полуострова, статистическите данни сочат, че за петте години от анексирането насам, популацията на полуострова се е нараснало със 70 хиляди души. По думите на ръководителката на Кримския статистически комитет Олга Балдина, новопристигащите са най-много от Москва, Московска област, Санкт-Петербург и Краснодар. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР