Русия рязко се изкачи в списъка на страните, използващи юани

...
Русия рязко се изкачи в списъка на страните, използващи юани
Коментари Харесай

Русия минава на юани

Русия внезапно се изкачи в листата на страните, употребяващи юани за интернационалните си разплащания, съобщи Ройтерс. Ако не се брои самият Китай, пред Москва са единствено Хонконг и Англия, съгласно публикуваните нощес данни.

Преди началото на съветската инвазия в Украйна през февруари Русия въобще не фигурираше в листата на страните, употребяващи юани за интернационалните разплащания. Но поради наложените финансови наказания, на съветските банки и компании се наложи да потърсят различни пътища към международните пазари, показва Ройтерс.

По данни на системата за интернационалните разплащания СУИФТ през юли съветски институции са взели участие в 4 на 100 от интернационалните разплащания в юани. Това е сериозен растеж по отношение на записаните 1,42 на 100 през юни и 0 % през февруари.

Хонконг предстоящо оглавява листата със 73,8 на 100 от преводите в юани, следван от Англия с 6,4 на 100.

Скокът на Русия в листата приказва в поддръжка на изказванията, че интернационалните финансови наказания работят и съумяват да изтласкат страната от основаната на $ световна банкова система. Същевременно обаче порастват и опасенията, че това единствено ще сближи Москва и Пекин, които и без друго гледат в една политическа посока.

Междувременно Русия създаде лична разплащателна система, сходна на СУИФТ, сътвори специфични сметки за към момента несанкционираноите банки и продължава да продава значими първични материали, като петрола, на доста страни по света, в това число Китай, Индия и Турция.

Последните данни на СУИФТ демонстрират още, че рублата към този момент не е измежду 20-те световни валути, употребявани за интернационалните разплащания. През декември 2021 година тя заемаше 16-то място с 0,3 на 100 от общия размер.

Очаквано тази ранглиста се оглавява от американския $, следван от еврото, английската лира и японската йена. Юанът заема почетното пето място.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР