Русия призова да не се правят прибързани заключения кой е

...
Русия призова да не се правят прибързани заключения кой е
Коментари Харесай

Тръмп обеща помощ за съюзниците на САЩ в Близкия изток

Русия прикани да не се вършат " прибързани изводи " кой е направил офанзивите в Саудитска Арабия

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп даде обещание през днешния ден страната му да помогне на съдружниците си в Близкия изток след офанзивите против петролни уреди в Саудитска Арабия, като по едно и също време с това акцентира енергийната самостоятелност на Съединените щати, съобщи Ройтерс.

" Ние не се нуждаем от близкоизточния нефт и газ, в реалност ние имаме доста малко танкери там, само че ще помогнем на нашите съдружници! ", написа в Туитър Тръмп.

В събота дронове поразиха саудитски петролни уреди - офанзива, която спря 5 % от световния рандеман на нефт и изстреля цените на " черното злато " внезапно нагоре. Бунтовниците хуси в Йемен поеха отговорност за нападението, само че Съединените щати хвърлиха виновността върху Иран, който отхвърли да е забъркан.

По-рано през днешния ден министърът на енергетиката на Съединени американски щати Рик Пери упрекна Иран, че е направил нахлуване против целия свят, съобщи ДПА.

" Това бе умишлена офанзива против световната стопанска система и световния енергиен пазар ", сподели Пери на Годишната конференция на Международната организация за атомна сила във Виена. Той изрази убеденост, че " макар зловредните старания на Иран пазарът е резистентен и ще отговори позитивно ".

Върховният представител на Европейски Съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини прикани към " най-голяма въздържаност ", откакто Съединени американски щати упрекнаха Иран за нападението, съобщи Франс прес.

" Важно е обстоятелствата да бъдат изяснени и да бъде избран виновникът за тази жалка офанзива. В същото време Европейският съюз повтаря своя апел за най-голяма въздържаност и за деескалация ", сподели говорителката на Могерини.

Дмитрий Песков, прессекретарят на съветския президент Владимир Путин, предизвести страните в Близкия изток и отвън района да не вършат " прибързани изводи " кой е направил офанзивата против петролни уреди в Саудитска Арабия, съобщи Ройтерс.

Песков прикани да бъдат избягвани стъпки, които може да влошат обстановката след нападението.

Прессекретарят на Путин сподели това пред кореспонденти, помолен за коментар на изказванията на държавния секретар на Съединени американски щати Майк Помпейо, че Иран е виновен за офанзивата.

Руското министерство на външните работи прикани нападението да не бъде употребявано, по-специално от Съединените щати, като мотив за усилване на напрежението към Иран, съобщи Ройтерс.

" Предложенията за сурови ответни дейности, които наподобява са обсъждани във Вашингтон, са още по-неприемливи ", се акцентира в официалното съобщение. Според съветското външно министерство офанзивата против цивилна инфраструктура в Саудитска Арабия е директна последица от военния спор в прилежащ Йемен.

Хусите в това време заплашиха през днешния ден да извършат още набези против саудитски петролни уреди, съобщи ДПА.

" Предупреждаваме фирмите и чужденците, които се намират в обектите, които бяха изумени при нашите удари, че те към момента са цел за нас и може да бъдат ударени още веднъж когато и да е ", сподели представител на шиитските бунтовници в Йемен. Той добави, че " нашите ръце могат да доближат всяко място когато и да е, когато ние решим ".

Въпреки че хусите поеха отговорност за нападението, Съединени американски щати споделят, че разполагат с данни, съгласно които дроновете са пристигнали от противоположната посока, т. е. от Иран или от Ирак.

Съединените щати имат информация, потвърждаваща изказванията на Ирак, че територията му не е била употребена за офанзивата. Американският държавен секретар Майк Помпейо е споделил това на иракския министър председател Адел Абдел Махди, съобщи Ройтерс, като цитира разпечатка на телефонния диалог, оповестена от държавното управление в Багдад. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР