Русия призна, че е регистрирала радиоактивно замърсяване на части от

...
Русия призна, че е регистрирала радиоактивно замърсяване на части от
Коментари Харесай

Русия призна, че е регистрирала радиоактивно замърсяване на територията си в края на септември

Русия призна, че е записала радиоактивно замърсяване на части от територията си в края на септември и началото на октомври, потвърждавайки известията на няколко европейски организации за наблюдаване на радиоактивността, съобщи Франс прес.

Руската метеорологична работа Росгидромет заяви, че всички наблюдателни станции в Южен Урал са зафиксирали нараснали концентрации на изотопа рутений-106, като най-висока централизация е била открита от станцията в село Аргаяш. То е ситуирано на 30 км от нуклеарния комплекс Маяк, потърпевш през 1957 година от една от най-тежките нуклеарни повреди в историята и служител през днешния ден за място за преправка на отработено нуклеарно гориво, отбелязва организацията.

"Радиоизотопът Рутений-106 беше засечен от наблюдателните станции в Аргаяш и Новогорний " сред 25 септември и 1 октомври, прецизира Росгидромет в сводката си за положението на околната среда на територията на Руската федерация в интервала 6-13 октомври 2017 година. Уточнява се, че в Аргаяш е зафиксирана "крайно висока централизация " на рутений-106, превишаваща 986 пъти индикаторите, регистрирани предходния месец.

В известието на Росгидромет, представено от ТАСС, се показва също, че в края на септември и началото на октомври радиоактивни частици от Южен Уран може да са попаднали в Европа вследствие на транспорт на въздушни маси, написа БТА
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР