Русия присъжда глоби и санкции за ИТ гиганти, неспазващи местното

...
Коментари Харесай

Русия глоби Google, готви санкции и срещу Apple


Русия присъжда санкции и наказания за ИТ колоси, неспазващи локалното законодателство (снимка: CC0 Public Domain)

Русия санкции Гугъл поради отвод на интернет компанията да отстрани нелегално наличие. Нещо повече, управляващите се готвят да глобяват и Apple поради нарушаване на антимонополните правила в страната.

Русия наложи санкция на Alphabet, компанията-майка на Гугъл, в размер на 21,1 милиарда рубли за повтарящ се отвод да отстрани наличие, считано за нелегално в страната. Регулаторът РосКомНадзор разгласи, че окръжният съд в Тагански е наложил санкцията за отхвърли на компанията да ограничи достъпа до неразрешени материали, по-специално наблягайки нарушавания в YouTube.
още по темата
Глобата е изчислена въз основа на дял от годишния оборот на Гугъл в страната и е втората, наложена в границите на една година: в края на 2021 година Русия наложи на компанията санкция от 134 милиона $.

Гугъл пък разгласи, че е подала молба за фалит в страната през май, откакто банковата ѝ сметка беше запорирана. Alphabet пък спря по-голямата част от комерсиалните си действия в Русия след началото на рецесията в Украйна.

Сега обаче се чака и Apple да бъде санкционирана в Русия – за нарушение на антитръстовите закони. Руският орган по конкуренцията съобщи, че ще санкции софтуерния колос от Съединени американски щати поради нарушение на съветските антитръстови правила и корист с господстващо състояние на пазара на магазини за приложения.

Федералната антимонополна работа съобщи, че ще наложи на Apple санкция въз основа на оборота, чийто размер ще бъде избран по време на административно следствие.

„ Компанията е злоупотребила с преобладаващата си позиция на пазара за разпространяване на приложения за iOS “, се споделя в изказване на FAS. „ Apple не разрешава на разработчиците на приложения за iOS да споделят на клиентите в приложението за опцията да заплащат за покупки отвън App Store или да употребяват различни способи на заплащане “.

Решението да се подхващат дейности против Apple на антитръстови учредения идва като ехтене на следствието на Европейската комисия против компанията за така наречен „ затворена екосистема “, която „ незаслужено защищава “ Apple от конкуренция.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР