Русия превръща Запорожката АЕЦ в укрепена военна база, а окупаторите

...
Русия превръща Запорожката АЕЦ в укрепена военна база, а окупаторите
Коментари Харесай

Русия превръща Запрожката АЕЦ във военна база, за да я ползва като щит

Русия трансформира Запорожката АЕЦ в укрепена военна база, а окупаторите са минирали резервоарите с вода, които охлаждат нуклеарните реактори, заяви " Уолстрийт джърнъл ".

" Над 500 съветски бойци, които през март превзеха електроцентралата, са разположили на територията и в последно време тежки артилерийски батареи, а в по крайбрежията на водния контейнер, който охлажда шестте реактора са конфигурирали противопехотни мини ", написа американското издание, с позоваване на работещи в ЗАЕЦ.

Развръщането на територията на централата на артилерийски елементи дружно с минирането на охлаждащия контейнер обезпечава на руснаците гаранция, че ВСУ няма да отвърне против централата на какъвто и да е обстрел, воден от нейна територия. На процедура ЗАЕЦ, която е най-голямата атомна централа в Украйна се е трансформирала в бастион за съветските въоръжени сили във войната им в Украйна и служи за укрепване на фронтовата линия, се показва още в материала,, представен от Offnews.bg.

През предишния месец Русия е разположила в централата реактивна система за залпов огън " Смерч ", която укрепи докараните към този момент по-рано системи " Град ", танкове и бронирани машини. Теренът към самата АЕЦ е изровен и обграден с окопи.

Представители на военното министерство на Украйна считат, че даже украинските сили да бяха в положение да подхващат военна атака с цел да отвоюват назад централата, по този начин или другояче главните им цели в този момент са контраофанзивите в региона на Харков и Херсон.

" Изглежда, че съветската тактичност е се основава, наред с всичко друго, на това да завзема основни детайли на инфраструктурата и да ги употребява за щит. Ние няма да нападаме електроцентралата. Можем единствено да я обкръжим, да окупираме близките региони и да помолим руснаците да изоставен. " - споделя някогашният министър на защитата на Украйна Андрий Загороднюк, представен от " Уолстрийт джърнъл ". Работниците в централата и техните фамилии се притесняват, че възходящата милитаризация на комплекса може да докара до злополука, сходна на тази в Чернобил.

Вестникът акцентира още, че предходната седмица Международната организация за атомни сила в продължение на три дни не е имала информация за обстановката в атомната електроцентрала, когато връзката с нейната система за данни е била прекратена. Това е повторно от началото на съветската инвазия, когато МААЕ губи достъп до показанията на камерите и инструментите в централата. Според " Енергоатом ", украинската компания, която ръководи централата, съветски бойци заплашват да изпразнят охладителните й резервоари, с цел да ревизират дали поддръжници на Киев не са скрили оръжие там. Това може да сътвори сериозна опасност за сигурността на централата.

Всекидневникът добавя, също по този начин, че съветски бойци отвличат служащи в електроцентралата за откуп. Според личния състав на ЗАЕС сега в плен (отвлечени) са над 40 души, а техни сътрудници се оплакват, че поради това имат повече работа. Един от отвлечените е предал, че руснаците желаят за освобождението му 50 000 гривни (приблизително 1700 евро).
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР