Русия преустановява дейността на представителството си в НАТО, както и ...

Русия преустановява дейността на представителството си в НАТО, както и

Русия спира дейността на представителството си в НАТО

Русия прекратява активността на представителството си в НАТО, както и на това на НАТО в Москва, откакто алиансът анулира акредитацията на осем чиновници на съветската мисия в НАТО, предадоха глобалните организации .

Дейността на съветското посланичество ще бъде преустановена от 1 ноември, съобщи през днешния ден на конференция съветският външен министър Сергей Лавров, представен от Българска телеграфна агенция .

"В резултат на целенасочените стъпки от страна на НАТО липсват нужните изисквания за обикновена дипломатическа активност . В отговор на реакциите на НАТО преустановяваме работата на непрекъснатото си посланичество в НАТО, в това число и работата на основния пълномощник , най-вероятно от 1 ноември или няколко дни по натам ", посочи Лавров.Още по тематиката

Лавров обяви, че чиновниците на военното посланичество на НАТО в Москва ще бъдат лишени от акредитация от 1 ноември и че при потребност НАТО ще може да контактува с Русия посредством посолството й в Брюксел.

Руският първи посланик заяви още, че се поставя завършек на активността на осведомителното бюро на НАТО. Алиансът дефинира мисията на това бюро като средство за улеснение и възстановяване на взаимното опознаване и схващане .

В началото на октомври НАТО обяви, че отнема акредитацията на осем души от съветската мисия в Брюксел, избрани за необявени "агенти на съветското разузнаване ". Освен това беше казано, че Русия е отговорна за увеличение на "злонамерената си активност " в Европа, съгласно генералния секретар на алианса Йенс Столтенберг.

През март 2018 година Организацията на североатлантическия контракт реши да отнеме акредитациите на 7 членове на съветската мисия и да ги изгони от Белгия след отравянето в Обединеното кралство на някогашния съветски шпионин Сергей Скрипал и щерка му.

Тогава бройката на акредитациите в мисията на Русия в НАТО беше понижен от 30 на 20. На 7 октомври 2021 година този брой беше в допълнение понижен до 10 .

Източник: investor.bg