Русия предава за безсрочно ползване на България земята, на която

...
Русия предава за безсрочно ползване на България земята, на която
Коментари Харесай

Русия поиска да ползва безсрочно посолството си в София и други "обекти"

Русия предава за безсрочно прилагане на България земята, на която е ситуирано посолството на София в Москва, и чака аналогично деяние от София. Това съобщи съветският външен министър Сергей Лавров на среща с сътрудника си Екатерина Захариева, предадоха Българска телеграфна агенция и ТАСС.

" Предадох на сътрудника си документите за държавна регистрация на правото за непрекъснато безсрочно прилагане на терена на посолството на България в Русия. Разчитаме на насрещно подпомагане на нашите сътрудници за решение на съответните въпроси, свързани с обектите, представляващи съветска държавна благосъстоятелност в България, " споделя Лавров.

От думите му не се схваща за кои " обекти, представляващи съветска държавна благосъстоятелност ", става дума. " Дневник " се обърна с въпроси по тематиката към Министерството на външните работи. Междувременно пресцентърът на институцията заяви, че Лавров е връчил на Захариева " документ за безплатно и безсрочно прилагане на дипломатическия парцел " Българско посолство на Република България в Москва ", с което дефинитивно завърши процедурата по регистрация на правата върху терена на посолството ни в съветската столица ".

Надежди за АЕЦ " Белене "

По време на срещата съгласно съветски медии е разисквана поканата, отправена от Лавров да посети България. " С наслаждение и благодарност одобрявам тази покана, " декларира още Лавров.

В известието се споделя и че в първата аудиенция на български външен министър в Москва от 2011 година насам са обсъждани опциите за активизиране на двустранните връзки в търговията, туризма, културата и образованието. Захариева е представена с думите: " През последните 2 години политическият разговор сред нашите страни се възобнови, имаше български визити на най-високо равнище в Русия. Абсолютно естествено е и външните министри да обменят визити. "

Според същото известие Захариева е изразила незадоволство от несъответствието в двустранната търговия сред двете страни. За 2018 година двустранният стокообмен е достигнал 4.144 милиарда $ - спад от 4.1 на 100 спрямо 2017-а. Отрицателното комерсиално салдо за България се е нараснало с 22.4%. Според нея има капацитет в износа от България към Русия в хранително-вкусовата индустрия и технологиите.

Според ТАСС по време на диалога Лавров е декларирал и че разчита на късмет за съветската държавна корпорация " Росатом " като вид за обновяване на построяването на АЕЦ " Белене ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР