Русия пое председателството на Съвета за сигурност на ООН, въпреки

...
Русия пое председателството на Съвета за сигурност на ООН, въпреки
Коментари Харесай

„Най-лошата шега за Първи април“: Русия пое председателството на Съвета за сигурност на ООН

Русия пое председателството на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, макар че Украйна прикани членовете на Съвета да блокират този ход.

Всеки от 15-те членове на Съвета поема председателството за един месец на ротационен принцип.

Последният път, когато Русия председателстваше, през февруари 2022 година, тя стартира пълномащабно навлизане в Украйна, напомнят от Би Би Си.

Това значи, че Съветът за сигурност се управлява от страна, чийто президент е обект на интернационална заповед за арест за хипотетични военни закононарушения.

Международният углавен съд - който не е институция на Организация на обединените нации - издаде заповедта за арест на Владимир Путин предишния месец.

Въпреки недоволствата на Украйна, Съединените щати обявиха, че не могат да попречат на Русия - непрекъснат член на Съвета - да поеме председателството.

Другите непрекъснати членове на съвета са Обединеното кралство, Съединени американски щати, Франция и Китай.

Ролята му е най-вече процедурна, само че посланикът на Москва в Организация на обединените нации, Василий Небензя, съобщи пред съветската осведомителна организация ТАСС, че възнамерява да надзирава няколко дебата, в това число един по контрола на въоръженията.

Той съобщи, че ще разисква " новия международен ред ", който съгласно него идва да " размени еднополюсния ".

Украинският външен министър Дмитрий Кулеба назова съветското председателство " най-лошата смешка за Първи април " и " блестящо увещание, че нещо не е наред с метода, по който действа архитектурата на интернационалната сигурност ".

Съветникът на президента на Украйна Михайло Подоляк съобщи, че този ход е " следващото обезчестяване на интернационалното право... индивид, който води нападателна война, нарушава нормите на филантропичното и наказателното право, унищожава Устава на Организация на обединените нации, подценява нуклеарната сигурност, не може да оглави основния орган за сигурност в света ".

Миналата година президентът Володимир Зеленски прикани Съвета за сигурност да се реформира или " да се разпусне изцяло ", обвинявайки го, че не е подхванал задоволително дейности, с цел да предотврати нахлуването на Русия.

Той също по този начин прикани Русия да бъде лишена от статута си на член.

Съединени американски щати обаче обявиха, че ръцете им са вързани, защото Уставът на Организация на обединените нации не разрешава отстраняването на непрекъснат член.

" За страдание Русия е непрекъснат член на Съвета за сигурност и не съществува изпълним международноправен път за смяна на тази действителност ", съобщи прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер на брифинг тази седмица.

Тя добави, че Съединени американски щати чакат Москва " да продължи да употребява мястото си в Съвета, с цел да популяризира дезинформация " и да оправдава дейностите си в Украйна.

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации е интернационален орган, който дава отговор за поддържането на мира.

В Съвета за сигурност са показани пет непрекъснати страни. Те отразяват следвоенната конструкция на властта, която е имала въздействие при образуването на Съвета след Втората международна война.

Членовете на тази група работят дружно с 10 страни, които не са непрекъснати членове.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР