Русия планира да настоява за диалог между сирийското и турското

...
Русия планира да настоява за диалог между сирийското и турското
Коментари Харесай

Русия ще настоява за турско-сирийски диалог

Русия възнамерява да упорства за разговор сред сирийското и турското държавно управление след нахлуването на турските войски в Сирия. Това сподели през днешния ден пред публицисти в Ашхабад съветският външен министър Сергей Лавров, съобщи Ройтерс, цитирайки РИА Новости.

Лавров уточни, че обстановката в Северна Сирия може да бъде уредена на основата на съществуващите съглашения, съобщи ТАСС. " Ние непроменяемо и през цялото време на рецесията в Сирия сме обръщали внимание върху това, че разбираме законното безпокойствие на Турция поради сигурността на границите й. Едновременно с това по всякакъв начин подчертаваме нуждата това безпокойствие да бъде уредено в границите на съществуващите сред Дамаск и Анкара договорености, по този начин нареченото съглашение от Адана от 1998 година ", сподели той, представен от Българска телеграфна агенция.

Руският министър съобщи, че ефикасното използване на това съглашение, което по думите му допуска взаимни старания за секване на терористични акции по границата сред Турция и Сирия, е било усложнено от дейностите на американците и ръководената от тях коалиция на източния бряг на Ефрат.

" Много години предупреждавахме за извънредно огромната заплаха от този опит там на американците, които по всякакъв начин се опитваха да опълчват кюрдите на арабските племена. Предупреждавахме да не бъде разигравана кюрдската карта, тъй като това може да свърши доста зле, за което ни предупреждаваха нашите сътрудници от другите страни в района с огромни кюрдски общности ", добави той.

Лавров сподели, че съветските и турските военни поддържат постоянни контакти по отношение на турската интервенция в Сирия. " Както знаете, президентът (Реджеп) Тайип Ердоган позвъни на президента (Владимир) Путин, преди този момент на мен ми се обади турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу. Между нас има канал за поддържане на постоянна връзка за отбягване на произшествия, нашите военни поддържат постоянни контакти едни с други. Заинтересовани сме от допустимо най-бързо усмиряване на обстановката, на първо място на основата на зачитането на суверенитета и териториалната целокупност на Сирия ", съобщи той.

Лавров е в столицата на Туркменистан Ашхабад за срещата на външните министри на страните от Оперативно-наблюдателно дело. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР