Русия отхвърли призивите за пълна демилитаризация на зоната около Запорожката

...
Русия отхвърли призивите за пълна демилитаризация на зоната около Запорожката
Коментари Харесай

Русия отхвърли призивите за пълна демилитаризация на зоната около АЕЦ Запорожие

Русия отхвърли апелите за цялостна демилитаризация на зоната към Запорожката АЕЦ. Според Москва това би направило оборудването " по-уязвимо ".

Украйна и Русия се упрекват взаимно за готвени провокации в региона на най-голямата нуклеарна електроцентрала в Европа. И двете страни оповестяват за офанзиви през миналата нощ.

Пожар избухна в склад за муниции близо съветския град Белгород, който се намира на границата с Украйна. Наложила се е евакуацията на 2 села. Има известия и за детонации в региона Севастопол, в Крим.

Днес в Харков е разгласен ден на печал след масирания обстрел на гражданска инфраструктура през миналите 48 часа. Ускорен експорт на храни през Черно море и опциите за преустановяване на войната - част от акцентите по време на срещата сред президентите на Турция и Украйна - Реджеп Ердоган и Володимир Зеленски, и генералния секретар на Организация на обединените нации - Антониу Гутериш.

" Украйна цени вашето наличие тук, на нашата земя. Високо прави оценка и напъните Ви за възобновяване на интернационалния ред, подкопан поради противозаконната война, която Русия води против нашата страна, и от съветския тероризъм, който продължава към този момент 176 дни ", сподели Зеленски.

" Използвахме опцията да потвърдим поддръжката си за украинската териториална целокупност и суверенитет ", сподели Ердоган.

" Както съм казвал неведнъж - нашествието е нарушаване на териториалната целокупност на Украйна и на Хартата на Обединените народи. Войната е причина за голям брой смъртни случаи, за огромни опустошения и разселване, за трагични нарушавания на човешките права. Хората се нуждаят от мир. Мир в сходство с Хартата на Обединените народи и интернационалното право ", сподели Антониу Гутериш.

Лидерите са коментирали и обстановката към Запорожката АЕЦ - най-голямата в Европа. От дни регионът, където се намира тя, е подложен на обстрел. Киев и Москва си разменят обвинявания за подготовка на възможен бойкот в централата. Каквито и да е провали там са равносилни на самоубийство, сподели Гутериш.

Притеснението си изрази и турският държавен глава. В среднощното си послание Володимир Зеленски съобщи, че Русия би трябвало неотложно и без каквито и да било условия да допусне специалисти от Международната организация за атомна енергетика да Запорожката АЕЦ.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР