Русия отхвърли искането на Чехия да изплати компенсация за взривените

...
Русия отхвърли искането на Чехия да изплати компенсация за взривените
Коментари Харесай

Русия отхвърля искане на Чехия за компенсация за взривовете във Върбетица

Русия отхвърли настояването на Чехия да изплати отплата за взривените преди 7 години оръжейни хранилища във Върбетице. Прага разгласи, че за случаите отговорност носят съветските специфични служби.

Председателят на комисията по интернационалните връзки на Държавната дума Леонид Слуцки назова претенциите за обезщетение за гърмежите като неуместни и означи, че Прага би трябвало да пренасочи сходни претенции към " вашингтонските настойници, които стоят зад организацията на тази провокация ".

Претенциите на Чешката република са възмутителни във връзка с правните стандарти, декларирани в самия Европейски съюз, съобщи членът на комисията по интернационалните въпроси на Съвета на федерацията Сергей Цеков пред RT.

" Това е възмутително от позиция на стандартите, за които се приказва в Чешката република, в Европа, че е допустимо да се накаже човек или юридическа организация единствено за потвърдени закононарушения. В този случай, без да потвърждават нищо и да упрекват Русия за случилото се в складовете във Врбетица, те към този момент са решили да предявят финансови искове против Русия ", сподели сенаторът.

Той бе безапелационен, че искът на Чехия няма вероятност в границите на интернационалните съдилища.

" Абсолютно съм уверен, че Русия няма да заплати нищо и съм доста убеден, че Чешката република няма да има опция да потвърди, че Русия е забъркана в нещастието, случила се в този склад ", добави Цеков.

Вчера чешката телевизия, базирайки се на вицепремиера и министър на финансите Алена Шилерова, заяви, че Чешката република има намерение да изиска от Русия най-малко 1 милиард крони (приблизително 39 милиона евро) като отплата за материалните вреди, породени от детонациите на муниции през 2014 година в складовете в с. Върбетице. Тази сума включва както разноските за заличавания склад, по този начин и работата по елиминиране на невзривени муниции, както и обезщетение за фамилиите на починалите при детонациите.

Фактът, че Министерството на финансите на Чешката република приготвя дело, с което се желае обезщетение за материални вреди, беше разгласен на 20 април от министър-председателя на републиката Андрей Бабиш, говорейки пред депутатите от долната камара на Народното събрание на републиката. Чешката република може публично да изиска заплащане от Руската федерация през идващите седмици или месеци.

На 17 април Чехия изгони 18 съветски дипломати по съмнение, че работят за съветските специфични служби, за които се твърди, че са взели участие в детонациите във Върбетица през 2014 година В допълнение Чехия разгласи руснаците Александър Петров и Руслан Боширов в листата за търсене: твърди се, че са били на мястото на детонация в склад във Врбетица през октомври 2014 година В отговор Русия разгласи 20 чиновници на чешкото посолство за личност нон грата, наричайки обвиняванията на Прага неуместни.

По-рано през днешния ден висшият представител на Европейски Съюз по външната политика и политиката на сигурност Жозеп Борел съобщи за нежеланието на всички страни членки на Европейски Съюз да влошат връзките с Русия. Както прецизира РИА Новости, съгласно него европейските страни са солидарни с Чехия, само че това не значи напрежение във взаимоотношението с Русия. По-рано политикът изрази своята оценка на обстановката в Русия, сано означи, че " тя не се усъвършенства ".

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР