Русия обяви за persona non grata помощник военният аташе в

...
Русия обяви за persona non grata помощник военният аташе в
Коментари Харесай

Ответна мярка: Русия изгони български военен дипломат |

Русия разгласи за persona non grata асистент военният аташе в посолството на България в Москва. На подполковник Митко Борисов са дадени 72 часа да напусне страната. Това заяви Министерството на външните работи на Руската федерация. Посланик Атанас Кръстин е бил извикан във външното министерство, където му е връчена нотата за оповестяване за личност нон грата на подп. Борисов.

Това е ответна мярка на изгонването преди 10 дни от България на съветския боен, военновъздушен и военноморски аташе в посолството в София Василий Сазанович. Той бе упрекнат в шпионска активност, което в този момент съветското министерство още веднъж назовава " изцяло голословно решение на България ".

Според българската прокуратура изгоненият съветски посланик е подпомаган от българин с достъп до сензитивна информация. Срещу него е формирано досъдебно произвеждане за закононарушение против републиката.

Чужденецът е събирал информация, която съставлява държавна загадка, с цел да я даде на непозната страна или непозната организация - закононарушение по член 104, алинея 1 от Наказателния кодекс, който планува затвор от 10 до 20 година, пожизнен затвор или пожизнен затвор без подмяна. Тъй като Сазанов има дипломатически имунитет по Виенската спогодба, той не може да бъде съден в България.

Според прокуратурата в интервала от 2017 година до момента руснакът е събирал военна информация, в това число за числеността за разполаганите на територията на България по време на учения военнослужещи от Съединени американски щати. Целта е била данните да бъдат предадени на съветското военно разузнаване в Москва. Българинът е предавал информацията против пари.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР