Русия обяви, че започва процедура по излизане от Договора за

...
Русия обяви, че започва процедура по излизане от Договора за
Коментари Харесай

Русия напуска Договора за открито небе

Русия разгласи, че стартира процедура по излизане от Договора за намерено небе (ДОН), пакт, допускащ да бъдат осъществявани наблюдателни полети в небето на страните участнички в него.

Новината заяви съветското министерство на външните работи, съобщи Българска телеграфна агенция. Полети на съветски самолети по Дело за оперативно наблюдение са осъществявани неведнъж и над България.

През ноември Съединени американски щати напуснаха контракта, който всъщност съставлява споразум ение и механизъм за надзор на въоръженията, и упрекнаха Русия, че го нарушава. Москва отхвърли обвиняването.

"Поради неналичието на прогрес в отстраняването на трудностите пред продължаването на действието на контракта, при новите условия съветското министерство на външните работи е упълномощено да съобщи, че стартира вътрешнодържавните процедури по излизане на Русия от Дело за оперативно наблюдение ", акцентира дипломатическото ведомство.

То добави, че излизането на Съединени американски щати е нанесло съществени вреди на контракта, тъй като по този начин е бил нарушен салдото в ползите на страните участнички и е била подкопана ролята на Дело за оперативно наблюдение като инструмент за подсилване на доверието и сигурността.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР