Русия обтегна дипломатическите си отношения с балтийските страни на равнище

...
Русия обтегна дипломатическите си отношения с балтийските страни на равнище
Коментари Харесай

Москва изгони естонския посланик заради тотална русофобия, Талин отговори реципрочно, Рига я последва

Русия обтегна дипломатическите си връзки с балтийските страни на ниво до " шарже д " афер ". Москва изгони през днешния ден посланика на Естония и намалява нивото на дипломатическите си връзки с балтийската страна. В отговор Талин реагира с реципрочна мярка, а Рига я последва солидарно.

През последните години зачестиха случаите, при които Русия и западни страни взаимно експулсират дипломати. Тази наклонност се ускори още повече, откакто съветските въоръжени сили нахлуха в Украйна на 24 февруари предходната година. Това обаче е първият път след нашествието, когато става дума за взаимно експулсиране на посланици, отбелязва Франс прес.

Посланик Маргус Лайдре би трябвало да напусне територията на Русия до 7 февруари. Тази заран той беше извикан в съветското министерство на външните работи, с цел да му бъде деклариран съдбоносен митинг по отношение на дейностите на естонските управляващи.

От дипломатическото ведомство показаха, че през последните години Естония целеустремено унищожава връзките си с Русия, както и че " тоталната русофобия и култивирането на неприязън във връзка с нашата страна са издигнати от Талин в сан на държавна политика ". Като ответна мярка съветската страна реши да намали нивото на дипломатическото представително в двете страни до " шарже д " афер ", оповестиха от съветското Външно министерство.

Москва взе това решение, откакто по-рано този месец Естония експулсира 21 съветски дипломати и други чиновници на съветското посолство.

Днес Талин разгласи, че ще даде за потребностите на украинската войска всичките си 155-милиметрови гаубици. Преди това Естония изпрати в Украйна противотанкови ракетни комплекси " Джавелин ", гаубици, гранатомети и миномети.

Естония също ще експулсира съветския дипломат в отговор на аналогично решение на Москва .

" Спазваме правилото на взаимност в връзките с Русия ", съобщи през днешния ден в " Туитър " естонското външно министерство. То акцентира, че съветският дипломат би трябвало да напусне Естония в същия период, с който разполага и естонският дипломат в Москва, с цел да напусне Русия, а точно - до 7 февруари.

Естонският министър на външните работи Урмас Рейнсалу Урмас Рейнсалу съобщи още, че Талин има намерение да блокира придвижването на съветски кораби в своята " прилежаща зона ". Според анализатори обаче, практическите последствия от едно такова решение може да се трансформира в злополука и Талин няма да се съгласи с това.

Според настоящите правила на интернационалното морско право зоната на разстояние 12 морски благи от брега (около 22 километра) се смята за териториални води. Следващите 12 благи се смятат за " прилежаща зона ". Именно в тези води Естония има намерение да стопира съветски кораби. Номинално, в границите на тези граници, една страна към момента може да упражнява стеснен надзор, с цел да предотврати нарушаването на своите митнически, данъчни, имиграционни или здравни закони и разпореждания. Въпреки това, при положение на тесни проливи (какъвто е Финският залив), като предписание, страните се спогаждат между тях да не си слагат взаимно " кол в колелата ".

Същеременно външният министър на Латвия разгласи, че заради продължаващата брутална съветска експанзия против Украйна и в символ на взаимност с Естония, страната му също ще предприеме дейности за намаляване на дипломатическите си връзки с Русия.

" Поради продължаващата брутална съветска експанзия против #Украйна и в символ на взаимност с Естония, Латвия ще намали равнището на дипломатическите си връзки с Русия от 24 февруари, изисквайки от Русия да работи по съответния метод ", написа в Туитър латвийският външен министър Едгарс Ринкевич.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР