Русия не трябва да използва енергетиката като оръжие. Това заяви

...
Русия не трябва да използва енергетиката като оръжие. Това заяви
Коментари Харесай

Блинкен: Русия да не използва енергетиката като оръжие

Русия не би трябвало да употребява енергетиката като оръжие. Това съобщи на взаимна конференция с немския външен министър Хайко Маас в Берлин държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен.

Дипломатът добави още, че " Северен поток-2 " заплашва сигурността на прилежаща Украйна. По плана за газопровод, който би трябвало да усили доставките на съветски газ за Европа, изключително Германия, Блинкен сподели пред публицисти, че вижда плана като опасност за европейската енергийна сигурност.

Германия има друга позиция по този въпрос, добави Блинкен.

Той акцентира, че Германия и Съединени американски щати ще продължат да застават дружно против рисковите и провокативни дейности на Русия по въпроси като набези на територията на Украйна, затваряне на съветския опозиционер Алексей Навални и разпространение на дезинформация измежду западните демокрации.

По време на конференцията в Берлин той сподели, че Съединени американски щати работят за постоянна и сигурна Либия, като изясни:

" Имаме опция, която не сме имали през последните години, да помогнем в действителност на Либия да продължи напред като сигурна, безвредна и суверенна страна. "



Маас съобщи, че е благополучен от връщането на Съединени американски щати на интернационалната и многостранна сцена - базирайки се на годините с Тръмп, добавяйки, че има потребност да застанат един до друг на трансатлантическото равнище.

" Искаме резистентен мир и непоклатимост в Либия ", сподели той.

Конференцията се концентрира върху три точки: изборите на 24 декември в Либия, изтеглянето на всички непознати сили и наемници и консолидацията на силите за сигурност в страната.



Относно договарянията с Иран за обновяване на нуклеарното съглашение от 2015 година Маас съобщи, че във Виена са извършени интензивни договаряния и е реализиран прогрес, само че някои компликации остават. Той сподели, че обстановката е доста комплицирана след президентските избори предишния уикенд в Иран.

Подчертавайки, че никой не е удовлетворен от сегашната обстановка в Украйна - с Русия, окупираща Крим, и подкрепяното от Русия сепаратистко принуждение на изток в страната - той съобщи, че би трябвало да се приложи Минското съглашение и е нужен нов динамизъм в Нормандския формат.

" Работим за осъществяване на среща на равнище външни министри в Нормандския формат. Много е добре и потребно да имаме поддръжката на Съединени американски щати тук. "



Относно глобите, подхванати от Съединени американски щати, Канада, Европейски Съюз и Обединеното кралство против Беларус на фона на репресиите против опозиционните фигури, Маас сподели: Ако поемем отговорност дружно, имаме доста по-голям късмет нашите полезности да бъдат уважавани и прилагани в международен мащаб.

Подчертавайки значимостта от създаването на обща тактика за Китай, той съобщи, че Европейски Съюз е подсилил глобите против Китай за нарушавания на правата на индивида в самостоятелния регион Синцзян, мястото, на което се оповестява за репресии против мюсюлманските уйгури.

Снимки: БГНЕС
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР