Русия не разбира какво пречи на делегацията на Международната агенция

...
Русия не разбира какво пречи на делегацията на Международната агенция
Коментари Харесай

Русия не разбира защо експерти на МААЕ още не са посетили Запорожката АЕЦ

Русия не схваща какво пречи на делегацията на Международната организация за атомна сила (МААЕ) да посети Запорожката атомна електроцентрала. Това съобщи представителят на съветското външно министерство Мария Захарова пред " Спутник ".

Тя акцентира, че комплицираната обстановка в Украйна не е попречила на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш да насрочи посещаване в страната. Изглежда, обаче никой не бързал да позволи заканите на площадката на централата.

Захарова предизвести, че " изключително безпокойствие провокира режимът в Киев и следените от него въоръжени формирования, които се преструват, че не схващат какъв е залогът и не престават да нанасят удари по Запорожката АЕЦ ".

Вчера Захарова увери, че Русия ще направи " всичко належащо ", за да даде опция на експерти на МААЕ да посетят Запорожката атомна електроцентрала.

Запорожката АЕЦ - най-голямата в Европа, беше завладяна от Русия по време на нахлуването й в Украйна. В последните 10 дни обстрелът в региона на централата е съвсем всекидневен, като и Москва, и Киев се упрекваха взаимно, че основават предпоставки за нуклеарна повреда.

Киев отхвърля да е нанасял удари по оборудванията на централата и твърди, че съветските войски организират " интервенции под непознат байрак " и сами я обстрелват, с цел да обвинят Украйна.

От своя страна непрекъснатият представител на Русия в Организация на обединените нации Василий Небензя предупреди, че демилитаризацията на Запорожката АЕЦ, препоръчана от генералния секретар на Организация на обединените нации, ще я направи по-уязвима, защото че руските войски " охраняват " централата, в това число от терористи.

Впоследствие от окупационната администрация на Запорожка област заявиха, че управлението на Организация на обединените нации и ръководителят на дипломацията на Европейски Съюз би трябвало да обявят не демилитаризация, а да вкарат режим на тишина и да плануват освен санкции за нарушаването му, само че и най-строги наказания за обстрел на атомни електроцентрали.

Съединени американски щати насочиха строго предизвестие, а президентът Володимир Зеленски дефинира Русия като нуклеарен терорист.

МААЕ дефинира обстановката като сериозна.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР