Русия настоява наложените й санкции да бъдат преразгледани, ако тя

...
Русия настоява наложените й санкции да бъдат преразгледани, ако тя
Коментари Харесай

Москва иска преразглеждане на санкциите, за да отвори пристанищата на Украйна

Русия упорства наложените й наказания да бъдат преразгледани, в случай че тя се вслуша в апела на Организация на обединените нации да обезпечи достъп до черноморските пристанища на Украйна, оповестява " Ройтерс ", базирайки се на организация " Интерфакс ".

Украйна - един от най-големите производители на зърно в света, изнасяше множеството си артикули през своите морски пристанища. От началото на съветската инвазия обаче тя беше принудена да реализира износа с трен или през дребните си пристанища на река Дунав.

Вчера ръководителят на Световната продоволствена стратегия (WFP) Дейвид Бийзли насочи апел към съветския президент Владимир Путин, настоявайки: " Ако въобще имате сърце, апелирам, отворете тези пристанища ".

Световната продоволствена стратегия изхранва към 125 милиона души и купува 50% от зърното от Украйна.
 Световната банка отпуска 30 милиарда $ за справяне с продоволствената рецесия
Световната банка отпуска 30 милиарда $ за справяне с продоволствената рецесия

Войната блокира огромна част от износа на зърно от Украйна и Русия

Днес заместник-министърът на външните работи на Русия Андрей Руденко отвърна на Бийзли: " Трябва освен да отправяте този апел към Руската федерация, само че и да разгледате задълбочено целия комплекс от аргументи, довели до актуалната продоволствена рецесия, като преди всичко това са глобите, които са наложени против Русия от Съединени американски щати и Европейски Съюз и които пречат на естествената свободна търговия , включваща хранителни артикули, в това число пшеница, торове и други ".

Решението на Русия да изпрати войските си в Украйна преди съвсем три месеца попречи на Киев да употребява главните си пристанища в Черно и Азовско море, което докара до спад на износа й на зърно този месец с повече от половината спрямо година по-рано.

Русия и Украйна дружно обезпечават съвсем една трета от световния експорт на пшеница . Украйна е главен експортьор и на царевица, ечемик, слънчогледово олио и рапично масло.
 Борел: Европейски Съюз ще помогне на Украйна да изнесе своето зърно
Борел: Европейски Съюз ще помогне на Украйна да изнесе своето зърно

Създават се " Коридори на солидарността "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР