Русия намали лихвените проценти в четвъртък, тъй като възстановената рубла,

...
Русия намали лихвените проценти в четвъртък, тъй като възстановената рубла,
Коментари Харесай

Руската централна банка намали лихвените проценти от 14% на 11%, позовавайки се на по-ниската инфлация

Русия понижи лихвените проценти в четвъртък, защото възобновената рубла, подкрепена от високите доходи от нефт и газ, понижава инфлацията, съобщи CNN.

Руската централна банка понижи лихвените проценти от 14% на 11%, откакто инфлацията се забави до 17,5% през май по отношение на 17,8% през април, заяви банката, която в този момент предвижда, че годишната инфлация ще намалее до 5-7% през 2023 година и ще се върне на 4% през 2024 година

Банката увеличи лихвените проценти до 20%, защото съветската стопанска система беше наранена от западните наказания, само че последният ход значи, че в този момент те са съвсем същите като преди нахлуването в Украйна, когато бяха 9,5%.

 

 

" Външните условия за съветската стопанска система към момента са предизвикателство, което доста лимитира икономическата интензивност ", показват от банката. " Рисковете за финансовата непоклатимост понижиха ненапълно, което разреши облекчение на някои ограничения за надзор на капитала. "

В отговор на това решение Уилям Джаксън, основен икономист за разрастващите се пазари в Capital Economics, съобщи, че наподобява евентуално да има в допълнение понижаване на лихвените проценти и облекчение на контрола върху капитала.

" Основното е, че високите доходи от нефт и газ обезпечават на политиците избавителна линия, която им разрешава да анулират незабавните стопански ограничения ", споделя Джаксън.

В понеделник съветският президент Владимир Путин съобщи, че стопанската система " устоява на въздействието на глобите " макар мрачните вероятности.

 

 

" Въпреки всички компликации съветската стопанска система устоява на въздействието на глобите и то сносно ", съобщи Путин на среща с президента на Беларус Александър Лукашенко в черноморския курортен град Сочи.

" Да, не е елементарно. Всичко, което се случва, изисква особено внимание от страна на икономическия блок на държавното управление. Като цяло тези старания имат позитивен резултат ", сподели Путин.

 

 

В края на април Централната банка на Русия съобщи, че се чака съветската стопанска система да се свие с 8-10% през 2022 година, като означи спада в икономическата интензивност през март след налагането на интернационалните наказания против Русия.

По-рано същия месец Световната банка предвижда, че Брутният вътрешен продукт на Русия ще се свие с 11,2% през 2022 година

Западните наказания, наложени след нахлуването на Русия в Украйна, затрудняват живота на Кремъл, само че те се отразяват и на международната стопанска система.

" Нахлуването на Русия в Украйна задълбочи пандемията на Ковид-19 - рецесия върху рецесия - опустошавайки човешки животи, забавяйки растежа и повишавайки инфлацията ", се споделя в блог на Международния валутен фонд, оповестен в понеделник.

 

 

Снимка: Bloomberg

 

 

 

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР