Русия на практика превзе Мариупол или каквото е останало от

...
Русия на практика превзе Мариупол или каквото е останало от
Коментари Харесай

Русия на практика превзе Мариупол, но по-общата победа в Донбас засега й се изплъзва

Русия на процедура завладя Мариупол или каквото е останало от основния украински пристанищен град на Азовско море. Тя обаче е изправена пред все по-вероятно проваляне в опита си да превземе целия район Донбас в Източна Украйна, тъй като понеслата тежки удари нейна войска не разполага с нужната човешка мощ за забележителен прогрес, отбелязва организация Ройтерс в собствен разбор по тематиката.

Руският президент Владимир Путин може да бъде изправен пред избор дали да изпрати още войски и техника, с цел да попълни трагично отслабените съветски военни елементи в Украйна, в миг, когато притокът на съвременни западни оръжия ускорява украинската военна мощност, споделят анализатори. Те въпреки всичко признават, че е малко евентуално съветската войска да бъде победена бързо, даже да не получи съществени подкрепления, което приготвя сцената за проточване на почналата преди четири седмици борба за Донбас.

" Мисля, че (Русия или ще претърпи) проваляне със настоящето състояние на силите, или (ще има мобилизация). Мисля, че няма никакво приблизително състояние ", обобщава Конрад Музика, шеф на основаната в Полша консултантска компания Rochan.

Според него и други анализатори съветските сили са изправени пред загуби на жива мощ и техника, които не може да бъдат обезщетени, и прозорецът им за пробив се затваря в този момент, когато Украйна вкарва в багра западна тежка артилерия, отбелязва Ройтерс.

" Времето несъмнено работи срещу руснаците. Те остават без съоръжение. Свършват най-модерните си ракети. И, несъмнено, украинците стават все по-силни с всеки минал ден ", споделя Нийл Мелвин от основания в Лондон мозъчен концерн Кралски институт за обединени услуги (RUSI).

Във вторник представителят на Кремъл Дмитрий Песков увери, че " всичко върви по проект... няма подозрение, че всички цели (на така наречен съветска специфична интервенция в Украйна) ще бъдат реализирани ". В извънредно сериозен коментар по Първи канал на съветската държавна телевизия тази седмица обаче прочут боен анализатор обаче сподели, че руснаците би трябвало да спрат да взимат " осведомителни успокоителни " за хода на " специфичната военна интервенция ". С увеличението на оръжейните доставки от Съединени американски щати и Европа за Украйна, " обстановката, почтено казано, ще се утежни за нас ", предизвести полковникът от запаса Михаил Ходарьонок.

Би Би Си разяснява, че е мъчно да се каже дали това е бил импровизиран и непредвиден вик за събуждане, промъкнал се през държавната цензура, или авансово квалифицирано признание на действителностите, с цел да бъде квалифицирано съветското общество за неприятни вести за спецоперацията. Но още преди Русия да нападне Украйна на 24 февруари, Ходарьонок разкритикува по-рано същия месец " въодушевените ястреби и безогледно (приказващите) простаци ", съгласно които страната може елементарно да победи своята съседка. " Въоръжен спор с Украйна не е в народен интерес на Русия ", предизвести тогава той.

След като не съумя да превземе Киев, Москва изтегли силите си от региона на украинската столица, с цел да разгласи на 19 април " втората фаза " от своята " специфична военна интервенция ", чиято провъзгласена цел е завладяването на Южна Украйна и онази част от Донбас, която не е под контрола на проруските сепаратисти, напомня Ройтерс.

Русия съумя да откри сухопътен кулоар сред анексирания от нея през 2014 година Кримски полуостров и провъзгласените от бунтовниците " национални републики " в Източна Украйна. Тази седмица украинските бойци, които защитаваха завода " Азовстал " в Мариупол, се предадоха след 82 дни опозиция. В същото време съветските сили настъпиха против калените в борби, добре окопали се украински военни елементи на изток, пробвайки се да ги обкръжат откъм завладения от тях град Изюм, Харковска област, откъм север и от Донецка област, на юг.

От 2014 година сепаратистите направляваха към една трета от Донбас. След нашествието Русия към този момент държи почти 90 % от Луганска област, само че по този начин и не съумява да реализира сериозен пробив към основните градове Славянск и Краматорск, в Донецка област, с цел да постави ръка на целия индустриален район, отбелязва Ройтерс.

" Дълбоко песимистичен съм за техните вероятности " да завладяват изцяло Донбас ", споделя Майкъл Хофман, специалист по съветската войска от американската неправителствена организация за проучвания и разбори Си Ен Ей. Той се аргументира, че съветските сили са " трагично отслабени " и " евентуално със доста намален морал ". " Руските офицери имат едва предпочитание да продължат " офанзивата, а " съветското политическо управление като цяло наподобява се мае, макар че самото то е изправено пред стратегическо проваляне ", твърди Хофман.

Според Конрад Музика Русия сякаш трансформира целите си в Донбас, като трансферира батальонни тактически групи в източна посока, откакто не е съумяла да пробие украинските отбранителни линии в Донецка област. Руските войски " не могат да пробият откъм Изюм, по тази причина се пренасочиха към Северодонецк и Лиман, евентуално за да обкръжат украинските сили към " тези два града, разяснява той и добавя: " Съвсем друг въпрос е дали това се случва или не. "

Генерал Валерий Герасимов, началникът на генералния щаб на съветските въоръжени сили, посети фронта този месец в явен опит да реши проблемите, само че няма доказателства, че е съумял. " Офанзивата в действителност е спряла ", споделя Джак Кийн, който оглавява основания във Вашингтон Институт за проучване на войната.

Северно от Донбас, украинската войска мина в контраофанзива покрай Харков и вторият по величина град в Украйна към този момент е отвън обсега на съветската артилерия. При това тя даже доближи на едно място границата с Русия. Украинските сили обаче няма да могат да реализират подобен бърз прогрес и в Донбас, където съветските войски са доста по-гъсто съсредоточени, отбелязва Ройтерс.

" Ще бъде тежка борба... И евентуално дълга. Руската войска не се оправя добре с офанзивата, само че също по този начин няма елементарно да бъде разгромена или да се съобщи ", обобщава Кофман.

Притокът на западни тежки оръдия, измежду които десетки американски и няколко американски гаубици М777, които имат по-далечен обхват от съветските, може да даде на Украйна предимство в една война, която значително се свежда до артилерийски дуели, отбелязва Ройтерс.

Конрад Музика изяснява, че " украинците стартират да бият по обхват руснаците. Това значи, че те могат да работят без опасност от противобатареен огън от страна на " Русия.

" Не ме разбирайте неправилно, Руснаците към момента имат изцяло артилерийско предимство в цифри ", признава полският анализатор, само че добавя, че не е сигурен " дали това в този момент важи и за качеството... А това е артилерийска война. "

Музика и Хофман споделят, че даже Путин да изпрати в Украйна още съветски бойци, това може да отнеме месеци.

" Съвсем ясно е, че те се приготвят най-малко за някакви ограничения да (съберат под знамената) мъже с предходен боен опит. Но тъкмо в този момент... Путин просто се бави и оставя обстановката в съветската войска в реалност да се утежнява ", твърди Кофман, съгласно който " към този момент това наподобява като последната атака на руснаците ".

Преговорите сред Украйна и Русия са в застой, за който всяка от двете страни упреква другата, отбелязва Би Би Си. Киев " на процедура се отдръпна " от разговора, сподели през вчерашния ден съветският заместник-министър на външните работи Андрей Руденко. Михайло Подоляк, консултант на украинския президент Володимир Зеленски, от своя страна упрекна Русия, че не е склонна на взаимни отстъпки, като не схваща, че действителностите на терен към този момент са разнообразни и тя не може да диктува изискванията.

Без изгледи за мирни договаряния, развиването на бойните дейности наподобява ще е от решаващо значение за изхода от войната.

Първата фаза от войната в Украйна значително бе неуспех за Русия. Втората фаза също не върви доста добре, обобщава в. " Ню Йорк таймс ".

Британското военно разузнаване направи в неделя зашеметяващата оценка, че Русия е изгубила от началото на нашествието към една трета от бойците си в Украйна. Освен това, съгласно него, съветската " атака в Донбас загуби подтик и изостава доста от графика ".

Но в случай че през първата фаза от войната съветските сили се бяха разпръснали на прекомерно дребни групи из цяла Украйна, в опит да завладеят огромна част от нея, то в този момент те трансформираха своята тактика и се придвижват доста по-бавно, отбелязва " Ню Йорк таймс ". Американският ежедневник разяснява, че Русия на процедура се пробва да завоюва една война на безсилие, като задачата ѝ е да завоюва по малко територия всяка седмица, до момента в който превземе целия украински изток.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР