Русия изпрати във Венецуела два стратегически бомбардировача Ту-160, способни да

...
Русия изпрати във Венецуела два стратегически бомбардировача Ту-160, способни да
Коментари Харесай

Руснаците кацнаха във Венецуела

Русия изпрати във Венецуела два стратегически бомбардировача Ту-160, способни да носят нуклеарно оръжие, и това провокира остра замяна на реплики сред Вашингтон и Москва. Американският държавен секретар Майк Помпео написа в Туитър, че "две корумпирани държавни управления пилеят държавни средства и потъпкват свободата и свободите, до момента в който народите им страдат ". Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли коментара на Помпео като "недипломатичен " и "неуместен ".

Раздразнението във Вашингтон не е инцидентно, тъй като маневрата може да значи, че Русия се готви да откри продължително военно наличие в южноамериканската страна. Както заяви съветският вестник "Новая газета ", базирайки се на военни и дипломатически източници, съветското управление е взело решение, а венецуелският президент Николас Мадуро не е възразил да бъдат ситуирани съветски стратегически самолети на един от венецуелските острови в Карибско море, където сега има военноморска база и военно летище. Става дума за разположения на 200 км североизточно от Каракас остров Орчила, на който преди 10 години към този момент са идвали съветски военни представители.

Още починалият венецуелски водач Уго Чавес е предложил острова за съветска база. През септември 2008-а бомбардировачи Ту-160 за първи път се приземяват на интернационалното летище Майкетия наоколо до Каракас. Тъй като базирането на самолети, годни да носят нуклеарно оръжие, на гражданско летище не е добър вид, Чавес, самият той някогашен авиатор, споделя концепцията си за създаване на база на острова.

Според венецуелските закони установяването на задгранични военни бази в страната е неразрешено, само че не и краткотрайното базиране. През 2009-а тогавашният шеф на съветската далекобойна авиация генерал-майор Анатолий Жихарьов декларира, че е оправдано летището на остров Орчила да бъде употребена за "временно базиране " на съветските стратегически самолети. Тогавашният президен Дмитрий Медведев не взема такова решение, а скоро по-късно подписва с Барак Обама Договора за ограничение на стратегическите настъпателни оръжия, прочут като "Нов СТАРТ ".

Днес обаче обстановката е друга - Съединените щати считат да се отдръпват от Договора за ракети с дребен и междинен обхват и да не преподписват "Нов СТАРТ ". И съветските самолети отново се появиха над Карибско море.

Косвено удостоверение за съветските планове е и фактът, че групата от два Ту-160 е ръководена персонално от командващия съветската далекобойна авиация генерал-лейтенант Сергей Кобилаш. А венецуелският министър на защитата Владимир Падрино Лопес на срещата си с съветския си сътрудник Сергей Шойгу в Москва на 6 декември съобщи, че сред страните им има положителни връзки, само че е добре те да бъдат "задълбочени и направени по-ефективни ".

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР