Русия изпрати на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш информация

...
Русия изпрати на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш информация
Коментари Харесай

Русия информира ООН за обстрел срещу Запорожката АЕЦ

Русия изпрати на генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш информация за удар по територията на Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ) от Въоръжените сили на Украйна. Това написа в петък в Twitter заместник-постоянният представител на Руската федерация в Организация на обединените нации Дмитрий Полянски, представен от ТАСС. " Изпратихме подробна информация на генералния секретар на Организация на обединените нации за тази груба провокация ", написа на британски дипломатът. „ Време е Организация на обединените нации да назове нещата с същинските им имена “, сподели той.

В петък въоръжените сили на Украйна нанесоха два удара по територията на АЕЦ. Според военно-цивилната администрация на Запорожка област вследствие на обстрела няма жертви, само че наоколо до атомната електроцентрала е избухнал пожар. Според съветското министерството на защитата украинските елементи са изстреляли 20 броя 152-милиметрови снаряда по територията на АЕЦ и град Енергодар. Пожар от газов факел е зародил във водородната станция на централата, пожарът е сподавен неотложно от службите за незабавна помощ. В резултат на обстрела в Енергодар има частична липса на ток и вода, а генерираната мощ на енергоблока в атомната централа е понижена. Министерството на защитата на Руската федерация дефинира офанзивите против АЕЦ " АЕЦ " като " актове на нуклеарен тероризъм " и акцентира, че при положение на нови провокации отговорността за спиране на работата на оборудването е напълно на управляващите в Киев.

На собствен ред украинският президент Володимир Зеленски бе обвинил Русия за обстрела на централата и съобщи, че тя прави актове на " нуклеарен тероризъм ".

" Днес окупаторите сътвориха още една извънредно рискова обстановка за цяла Европа: те нанесоха два удара по Запорожската атомна електроцентрала. Всяка бомбардировка на този обект е нахално закононарушение, акт на гнет ", съобщи Зеленски в ежедневното си видеообръщение.

" Русия би трябвало да поеме отговорност за самия факт на основаване на опасност за нуклеарна централа. Това е и мотив в интерес на използването на строги наказания против цялата съветска нуклеарна промишленост - от (руската държавна нуклеарна компания) " Росатом " до всички свързани с нея компании и физически лица ", уточни той.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР