Русия има основания да смята, че биологични оръжия се разработват

...
Русия има основания да смята, че биологични оръжия се разработват
Коментари Харесай

Русия и Китай обвиниха САЩ, че правят биооръжия до границите им

Русия има учредения да счита, че биологични оръжия се създават в следени от Съединени американски щати лаборатории по целия свят. Това съобщи секретарят на Съвета за сигурност на Руската федерация Николай Патрушев в изявление за вестник " Комерсант ", представено от БГНЕС.

Патрушев прикани " да се обърне внимание на обстоятелството, че в света нарастват скокообразно нови биолаборатории, които са под надзор на Съединени американски щати и по необичайно стичане на събитията основно на съветската и китайската граници ". В същото време, съгласно него, тези лаборатории „ по някакъв метод наподобяват Форт Детрик в Мериленд, където американците от десетилетия работят в региона на военната биология “.

Запитан дали това значи, че американците създават там биологични оръжия, Патрушев отговори: " Имаме основателни аргументи да считаме, че е тъкмо по този начин ".

Секретарят на Съвета за сигурност на Руската федерация означи, че Съединени американски щати " твърдят, че това са проучвателен центрове, където американците оказват помощ на локални учени да разработят нови способи за битка с рискови заболявания ". В същото време той означи, че управляващите на щатите, където се намират тези обекти, „ нямат действителна визия какво се случва зад техните стени “.

" Разбира се, ние и нашите китайски сътрудници имаме въпроси. Казват ни, че покрай нашите граници действат мирни санитарни и епидемиологични станции, само че по някаква причина те по-скоро припомнят на Форт Детрик ", добави Патрушев. 

Той обърна внимание на обстоятелството, че в близките региони се записват огнища на заболявания, които не са типични за тези райони.

В тази връзка, сподели той, съветските управляващи имат намерение на първо място да работят с сътрудници в постсъветското пространство и да подписват с тях съглашения за съдействие в региона на биологичната сигурност. 

Правителството на Съединени американски щати би трябвало да даде на интернационалната общественост информация за опитите, които се организират в американските военни биологични лаборатории в Украйна и във Форт Детрик. Това пък съобщи ден по-късно на брифинг официалният представител на външното министерство на Китай Чжао Лицзян, съобщава съветският вестник „ Известия “, представен от.

Той изрази вярата, че Съединени американски щати ще стартират да си сътрудничат със Световната здравна организация (СЗО) и ще поканят нейни специалисти за проуване на вероятен генезис на COVID-19 на американска територия. Дипломатът напомни, че по-рано Китай е направил таман това.

„ Забелязах, че неотдавна Русия още веднъж попита Съединени американски щати за военната и биологичната им активност във Форт Детрик и в Украйна. Други страни също показаха сходни опасения “, припомни Лицзян. По думите му САЩ са създали 16 биолаборатории единствено на територията на Украйна.

Съединени американски щати остават единствената страна, която към момента блокира основаването на механизъм за инспекция според Конвенцията от 1972 г. за възбрана на създаването, производството и складирането на бактериологични (биологични) и токсични оръжия и за тяхното заличаване.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР