Русия има нов премиер - промяна, която никой не предвиждаше

...
Русия има нов премиер - промяна, която никой не предвиждаше
Коментари Харесай

Плановете на Путин за Русия - лидер на нацията за цял живот?

Русия има нов министър председател - смяна, която никой не предвиждаше единствено преди ден. Дългогодишният министър председател Дмитрий Медведев е сменен от човек, за който хората не са чували до момента.
Не единствено това - президентът Владимир Путин инициира огромна конституционна промяна, която наподобява като началото на неговия " преход ": многоочакван проект за опазване на въздействието му откакто напусне Кремъл през 2024 година.
Подробностите за този проект към момента не са ясни, само че изненадващата смяна тази седмица предлага нови мотиви за размисъл.
Защо министър председателят трябваше да отиде?
Отстраняването на Медведев беше потрес - или най-малкото, времето по което беше заменен. Той от дълго време е предан съидейник на Владимир Путин - най-противоречив беше моментът, когато пазеше мястото в Кремъл " топло " като президент в продължение на четири години, до момента в който конституцията разреши на Путин през 2012 година да го заеме още веднъж, откакто постоя на власт като министър председател.
Но патриотичният " проблясък " по време на анексията на Крим през 2014 година избледня, икономическите проблеми в Русия тегнат и за доста фамилии няма лекарство или сурогат на суровите действителности в живота. В речта си към нацията тази година Путин призна, че се е съсредоточил върху благосъстоянието ѝ, а не върху " дрънкането на оръжия " към Запада. Така в този момент той е довел нов човек, който да подреди стопанската система, а държавната телевизия изпраща позитивни послания. На руснаците им се повтаря, че Михаил Мишустин е умел и кадърен.
Шоковата смяна печели време и благосклонност преди сериозните парламентарни избори следващата година, където главната прокремълска партия – " Единна Русия ", евентуално ще влезе в сериозна борба. Но също по този начин оказва помощ да се завоюва поддръжка за по-големите промени на Путин.
Промените включват балансиране на отговорността - малко по-малко власт за президента, повече за Народното събрание. Путин го изясни като доближаване на властта до хората: депутатите ще получат повече пълномощия при съставянето на държавното управление да вземем за пример. Той твърди, че по този начин Народното събрание ще е по-демократичен и ще бъде по-ефективен.
Но множеството коментатори считат, че зад това стои различен сюжети: Владимир Путин приготвя подобаваща позиция за себе си, откакто напусне Кремъл. След две десетилетия на власт той има ползи и съдружници - цяла система, която би трябвало да пази. Може да не желае да се занимава повече с ежедневното ръководство на страната, само че надали ще изчезне изцяло.
Ролята на малко забелязвания Държавен съвет може да бъде централна за неговото бъдеще. Путин към този момент е негов началник и в този момент възнамерява да включи съвета в конституцията. Засега Държавният съвет е единствено съвещателен орган. В бъдеще той може да му разреши да продължи да дърпа конците на властта. Помислете за образеца на Раул Кастро, който отстъпвайки кубинското президентство, въпреки всичко остана общоприет секретар на мощната комунистическа партия. Или казахстанският модел, по-близък до Русия, където Нурсултан Назърбаев остана началник на Съвета за сигурност и " водач на нацията " за цялостен живот. Владимир Путин може би търси своя метод да стане висш водач на Русия.
Не може ли просто да остане като президент?
Имаше спекулации, че Путин може просто да отстрани ограничаването от два мандата за президента в конституцията. Никога не трябва да изключваме нищо, само че това би било доста спорно даже за " следената народна власт " в Русия. Когато Путин и Дмитрий Медведев смениха местата си през 2012 година, това провокира съществени улични митинги. Кремъл евентуално желае да избегне това, изключително в изискванията на тежка икономическа рецесия.
Смята се, че Владимир Путин търси гъвкава подмяна: Путин II. Все още има късмет Медведев да се върне към тази роля. Той беше отхвърлен, само че не и опозорен или унизен. Възможно е също новият министър председател Мишустин да бъде кандидат-президент. Но след тази седмица наподобява по-вероятно Владимир Путин да ни изненада.
Как или по кое време ще узнаем за проектите му?
Путин към момента има четири години на работа, тъй че евентуално няма да бърза с конституционните промени, макар че в последно време събитията се движат с необикновена скорост. Той сътвори работна група от 75 души, с цел да изготвят съответни оферти за промените и към този момент им даде указания. Около гигантска маса актуалният президент на Русия предизвести екипа си да внимава за " всяка писмен знак, всяка запетая ", защото работата им се отнася до главния закон на страната. След като предложенията бъдат направени, визията на Путин би трябвало да стане по-ясна.
Автор: Сара Райнсфорд, BBC. Превод: БГНЕС
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР