Русия и Украйна си размениха снощи 200 военнопленници с посредничеството

...
Русия и Украйна си размениха снощи 200 военнопленници с посредничеството
Коментари Харесай

Русия и Украйна си размениха 200 военнопленници след посредничеството на Турция

Русия и Украйна си размениха нощес 200 военнопленници с посредничеството на Турция и дипломатическите старания с водачите на страните, заяви президентът на югозападната ни съседка е Реджеп Тайип Ердоган като дефинира това като „ значима стъпка “ към преустановяване на войната сред двете страни.

Той означи, че напъните за определяне на мир сред Русия и Украйна не престават.

Ердоган благодари на сътрудниците си, съветския президент Владимир Путин и украинския президент Володимир Зеленски, като добави:

„ Бих желал да благодаря и на всички мои другари, които способстваха за този развой “, цитира думите му вестник „ Сабах ”.

Говорителят на турския президент Ибрахим Калън приветства в Twitter размяната, като съобщи:

„ Това е доста значимо: Тази замяна, която се реализира вследствие на интензивната дипломатическа активност на нашия президент, е един от най-важните резултати от мирната дипломация, провеждана от нашата страна. Турция постоянно поддържа мира. “

Преди това Ердоган сподели и на Путин, и на Зеленски, че „ няма победител във война, която приключва със гибелта на хора “, показва още изданието.

От началото на войната през февруари Анкара следва уравновесена политика сред Русия и Украйна и избира да изслуша двамата президенти на масата за договаряния в Турция, акцентира президентът.

В ежедневното си послание Зеленски съобщи, че Русия е получила 55 пленници, в това число Виктор Медведчук, някогашен украински народен представител и съдружник на Путин, упрекнат в държавна измяна.

Размяната е най-големият продан сред враждуващите страни от началото на съветската инвазия през февруари.

По-рано в сряда 10 военнопленници от страни, измежду които Съединени американски щати и Англия, бяха трансферирани в Саудитска Арабия като част от размяната сред Москва и Киев, сподели Зеленски.

„ Успяхме да освободим 215 души “, заяви по малкия екран ръководителят на кабинета на Зеленски Андрий Ермак.

Украинският президент съобщи, че петима военни командири, в това число ръководителите на защитата на стоманодобивния цех „ Азовстал “ в Мариупол, са били отведени в Турция в границите на интервенция, готова авансово и съгласувана с Ердоган.

Освободените пандизчии ще останат в Турция „ при цялостна сигурност и в удобни условия “ до края на войната, добави Зеленски.

Междувременно Ердоган отпътува за Турция късно в сряда, откакто взе присъединяване в Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк.

Ердоган направи послание към 77-ата сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации на 20 септември. Сесията ще продължи до 26 септември под мотото „ Преломен миг: трансформационни решения на взаимосвързани провокации “.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР