Русия и Украйна си отправиха взаимни обвинения в обстрел на

...
Русия и Украйна си отправиха взаимни обвинения в обстрел на
Коментари Харесай

Зеленски иска санкции срещу Русия за обстрела на Запорожката АЕЦ

Русия и Украйна си насочиха взаимни обвинявания в обстрел на Запорожката атомна електроцентрала. Украинският президент Володимир Зеленски прикани за въвеждане на строги наказания против Русия поради обстрела на най-голямата атомна електроцентрала в Европа, заяви БНР.

Двама души са били ранени при съветски бомбардировки против град Николаев. От съветската Белгородска област са били нанесени удари против цели в Харковска област в Украйна. Атакувани са също градовете Никопол и Кривой рог.
Войната в Украйна навлиза в нова фаза, като множеството от сраженията към този момент се простират по близо 350-километров фронт от покрайнините на Запорожие до Херсон, паралелно на река Днепър, сочат данните на английското разузнаване.

Продължават сраженията в сериозния граничен район Донбас, а още три кораба с украинско зърно напуснаха блокираните до неотдавна пристанища.

Украинската държавна компания " Енергоатом " упрекна Русия за вредите в Запорожката електроцентрала. От своя страна съветското министерство на защитата насочи обвиняване за обстрела към украинските сили, като сподели, че приключването на радиация е било избегнато единствено с помощта на шанса.

Снаряди удариха електропровод с високо напрежение в окупираната от Русия централа, което накара операторите да изключат реактор, макар че не беше намерено радиоактивно приключване. Заводът към момента се ръководи от украински техници.

Украинският президент Володимир Зеленски дефинира станалото като акт на тероризъм и прикани за въвеждане на строги наказания против Русия:

" Това е най-голямата атомна централа на нашия континент и всеки обстрел на този обект е искрено смело закононарушение и терористичен акт. Русия би трябвало да дава отговор за самия факт за основаване на опасност против него. И това е освен още един мотив в интерес на признаването ѝ за страна спонсор на тероризма, то е мотив и за налагане на строги наказания на целия съветски нуклеарен бранш - от Росатом до обвързваните компании и лица. Става въпрос за чиста сигурност - този, който основава нуклеарни закани за другите нации, не е кадърен безвредно да употребява такива технологии. "

Руските сили обстрелват градовете Харков и Никопол, оповестяват украински медии.

Според кмета на Харков Игор Терехов гърмежи се чуват в целия град, само че за момента няма информация за потърпевши.

За обстрел на град Никопол в Днепропетровска обаст заяви и локалният градоначалник Евгений Евтушенко.

По-рано губернаторът на Николаевска област разгласи налагането на извънредно дълъг вечерен час - от късно в петък до рано в понеделник сутринта, защото управляващите се пробват да заловят хора, сътрудничещи на Русия.

Междувременно три кораба, пренасящи общо над 58 хиляди тона царевица, получиха позволение да изоставен украинските пристанища, като част от договорката за разблокиране на износа на зърно, заяви група, включваща представители на Русия, Украйна, Турция и Организация на обединените нации.

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР