Русия и Украйна се споразумяха да разменят 200 пленници в

...
Русия и Украйна се споразумяха да разменят 200 пленници в
Коментари Харесай

Ердоган: Русия и Украйна се споразумяха да разменят 200 пленници

Русия и Украйна се споразумяха да разменят 200 пленници в една от най-мащабните замени по време на седеммесечната война, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган пред американската телевизия ПиБиЕс, представена от Агенция Франс Прес.

Ердоган направи това изказване след диалози с съветския президент Владимир Путин предходната седмица в границите на районна среща на върха в Узбекистан.

Турският държавен глава не даде цялостни детайлности за размяната, като назова хората, които ще бъдат разменени, " заложници " и не сподели какъв брой са от всяка страна.

" Двеста заложници ще бъдат разменени по съглашение сред страните. Мисля, че ще бъде направена забележителна крачка напред ", съобщи Ердоган пред малкия екран късно в понеделник.

Турция се пробва да резервира неутралитет в спора, като доставя на Киев бойни безпилотни самолети и се въздържа от водените от Запада наказания против Москва.

Ердоган съобщи, че е останал с " усещането ", че Путин е подготвен да приключи войната.

" Имахме доста обширни диалози и той в действителност ми демонстрира, че е подготвен да постави завършек на това допустимо най-скоро ", сподели Ердоган.

" Това беше моето усещане, тъй като методът, по който се развиват нещата сега, е много спорен ".

Ердоган съобщи, че връщането на завзетите от Русия земи ще бъде значима част от всяко трайно помирение.

" Ако ще се открива мир в Украйна, несъмнено, връщането на завладените земи ще стане значимо ", сподели той.

Запитан неколкократно дали Путин би трябвало да носи отговорност за нахлуването в Украйна, Ердоган съобщи, че няма изгода да се заема страна.

" Ние няма да пазиме нито един водач. Вместо това би трябвало да търсим решение, което да удовлетворява всички наранени страни ".

Ердоган неколкократно се опита да провежда среща в Турция сред Владимир Путин и украинския президент Володимир Зеленски за договаряния за помирение. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР