Русия и САЩ договориха удължаването на договора за контрол върху

...
Русия и САЩ договориха удължаването на договора за контрол върху
Коментари Харесай

Вашингтон и Москва удължават договора за контрол на ядреното въоръжение

Русия и Съединени американски щати договориха удължаването на контракта за надзор върху нуклеарното въоръжение - " Нов СТАРТ ", оповестиха Кремъл и Белият дом. Договорката е реализирана дефинитивно след вчерашния телефонен диалог на съветския президент Владимир Путин с новия президент на Съединени американски щати Джо Байдън, който бе първи след встъпването в служба на Байдън.

" Нов СТАРТ " (Strategic Arms Reduction Treaty) е последният от главните контракти за надзор на нуклеарното въоръжаване сред двете сили. С него се не разрешава разполагането на повече от 1550 стратегически нуклеарни бойни глави от двете страни, както и броя на ракетите и бомбардировачите, които могат да ги носят.

Договорът би трябвало да се възобновява на всеки пет години. Администрацията на Доналд Тръмп отхвърляше да подпише абсолютно документа с аргумента, че по него би трябвало да бъде зает и Китай.

Идеята е двете страни да подпишат удължаването на контракта до 5 февруари. Путин към този момент е внесъл в Държавната дума законопроект за удължение на контракта.

Путин е сложил въпроси за изтеглянето на Съединени американски щати от контракта " Открито небе ", нуклеарното съглашение с Иран и обстановката в Украйна. Байдън е сложил за разискване " отравянето на рецензия на Кремъл Алексей Навални ", хакерската атака против федерални държавни мрежи, за която Съединени американски щати упрекват Русия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР