Русия и Съединените щати разполагат с по 1550 стратегически атомни

...
Русия и Съединените щати разполагат с по 1550 стратегически атомни
Коментари Харесай

Има ли Русия „фалшиви“ ядрени оръжия?

Русия и Съединените щати разполагат с по 1550 стратегически атомни бойни глави.

Тези оръжия могат да се употребяват на всички типове носители – бомбардировачи, подводници и ракети. Но дали те имат и употребяват и „фалшиви“ нуклеарни оръжия?
Как работят нуклеарните бойни глави
„Всяка атомна нуклеарна бойна глава съставлява резервоар, запълнен с по този начин наречения „многоброен без значение насочващ се носител“. Казано по-просто, бойната глава се разделя на няколко атомно заредени нуклеарни бомби, програмирани да поразяват разнообразни елементи от територията на съперника. По този метод една ракета се мултиплицира“, споделя Дмитрий Литовкин, основен редактор на списание „Независим боен преглед“.

Например перспективната съветска междуконтинентална балистична ракета „Сармат“ ще има не по-малко от 15 без значение насочващи се носителя с мощ 150-300 килотона. Те се разполагат навътре в бойната глава като „гроздова клонка“ и се разделят на разнообразни поразяващи нуклеарни бойни заряди, откакто навлязат в атмосферата.

„Всички модерни нуклеарни ракети са основани по този метод – в Русия, в Съединени американски щати, във Франция, в Китай и по този начин нататък. Това се прави, с цел да се понижи опцията една единствена ракета да бъде свалена от системите за противовъздушна отбрана“, отбелязва специалистът.
„Празни“ ракети
 Максим Блинов/Sputnik

За да усложнят задачата на системите за противовъздушна защита, инженерите слагат измежду същинските атомни заряди и някои „празни“ ракети с голям брой независимо насочващи се детайли.

„Това се прави, с цел да се обезсилят противоракетните арсенали и да се разчисти пътят за същинските нуклеарни ракети. Всичко във военната просвета се прави, с цел да се усложнят нещата за евентуалните ви врагове“, отбелязва той.

Тези „фалшиви“ нуклеарни бомби са цялостни с съставни елементи, които ги осветяват на радарите по същия метод, по който се виждат същинските заряди.

„Това е примес от съставни елементи – фолиа, железни ленти, специфични усилители на удара и други Композиция от неща, които карат тези „празни“ заряди да имитират същинските нуклеарни бомби на радарите“, загатва основният редактор на списание „Независим боен преглед“.
Какви други оръжейни системи употребяват същия трик
 Министерство на защитата на РФ/Global Look Press

Междуконтиненталните балистични ракети не са единствените, които употребяват подправени цели, с цел да объркат компютрите на съперника.

„Когато подводница е засечена от съперника и радарът ѝ демонстрира, че към нея се доближава торпедо, тя употребява особено устройство, което имитира звука на пълноразмерна подводница. Тъй като всички системи за подводно нахлуване и тяхната навигация разчитат на звука, такова устройство може да заблуди навигационната система на торпедото и да го отклони от същинска подводница“, споделя Иван Коновалов, шеф по развиването на Фонда за поощряване на технологиите на XXI-ви век.

По негови думи самолетите и хеликоптерите употребяват топлинни клопки, с цел да заслепят инфрачервените самонасочващи се ракети на врага и да ги отклонят от самолета-мишена.

„Тези системи се употребяват по целия свят като част от отбраната. Някои от тях са по-усъвършенствани от други и имат по-големи шансове да блъфират атакуващите или защитните системи на врага“, заключава специалистът. 

създател: ИГОР РОЗИН

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР