Русия е разположила на огневи позиции по крайбрежието на Калининградска

...
Русия е разположила на огневи позиции по крайбрежието на Калининградска
Коментари Харесай

Маневри за сплашване: Русия е разположила нови ракети по крайбрежието в Калининградска област -

Русия е разположила на огневи позиции по крайбрежието на Калининградска област усъвършенствани противокорабни ракетни системи, 3K60 Bal и K-300P Bastion-P, оповестява въз основата на изчерпателен разбор на сателитни фотоси профилираното издание NavalNews. Порталът е анализирал измененията в положението на крайбрежната линия през последните седмици и е открил промени в региона на нос Таран, известна забележителност по средата на късата брегова линия на анклава.

На нос Таран има ново съоръжение – „ близнаците “ Bal и Bastion. Според специалистите ракетните системи от двата типа доста постоянно се употребяват в комплект и се разполагат дружно.

Първата, 3K60 Bal, (по натовската подредба SSC-6 Sennight), е по-слаб еквивалент на Harpoon. Той изстрелва ракети Х-35, известни в НАТО като SS-N-25 Switchblade. Това е същата ракета, на която е основана украинската система Нептун. Всяка пускова установка от системата Bal може да носи 8 ракети. Bal има ефикасен обсег от към 70 морски благи, като усъвършенстваната версия го усилва до 160 морски благи.

Системата Bal е дозвукова морска ракета. За успеваемостта й може да се съди по резултата, който съумя да реализира „ Нептун “ при потапянето на съветския черноморски флагман „ Москва “. В Калининград е допълнена с Bastion-P, втория комплекс.

K-300P Bastion-P (SSC-5 Stooge) е наземен вид на P-800 Oniks (SS-N-26 Strobile по натовската класификация). Тази система има по-далечен обхват от Bal, към 190 морски благи и лети със скорост 2,5 Мах. Счита е за оръжие от най-голям клас от ерата след Студената война и е прието за сериозна опасност за всеки надводен транспортен съд.

Bstion-P има опция и за наземно нахлуване с крилати ракети. По този метод към този момент е употребена във войната в Украйна, само че поради високата и цена руснаците избират като най-благоприятен вид крилатата ракета „ Калибър “.

Bastion-P и Bal постоянно се виждат ситуирани дружно в Калининград, като споделят еднакъв радар за разкриване на цели Monolith-B.
Обхватът на тези ракети, изключително Bastion-P, доближава до шведския бряг от другата страна на Балтийско море. Използването им по отдалечени цели би зависило от подобаваща информация за ориентиране, считат от NavalNews. Въпреки че не е загадка, че Русия разполага с тези системи в Калининград, разполагането им по бреговата линия в този момент става в изискванията на нараснало напрежение сред НАТО и Русия.

Анализаторът по защитата Бенджамин Пит счита, че Русия употребява развръщането на такива системи по огневата линия като средство за напън върху Запада. „ Видяхме това с разполагането на балистични ракети „ Кинжал “ няколко дни преди нашествието в Украйна “. Той добави, че актуалното разполагане може да има за цел да повлияе на Литва по въпроса за глобите.

Политическата реторика на съветската страна включва закани за възмездие против Литва. Николай Патрушев, секретар на Съвета за сигурност на Русия, сподели, че ще бъдат взети ограничения и Русия „...със сигурност ще отговори на сходни враждебни дейности “. Цитатът продължаваше с „ следствията от тях ще имат съществено негативно влияние върху популацията на Литва “.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР