Русия е най-голямата и непосредствена заплаха за НАТО, а действията

...
Русия е най-голямата и непосредствена заплаха за НАТО, а действията
Коментари Харесай

Русия е "най-голямата и непосредствена заплаха", се казва в новата Стратегическа концепция на НАТО

Русия е " най-голямата и непосредствена опасност " за НАТО, а дейностите на Китай са предизвикателство пред " ползите, сигурността и полезностите " на алианса. Това е записано в новата теория по сигурността на Северноатлантическия съюз, заяви Йенс Столтенберг.

Новата Стратегическа идея формулира провокациите пред алианса за идващите 10 години. В досегашната теория, призната през 2010 година, Русия бе считана за стратегически сътрудник, а Китай въобще не беше упоменат, сподели генералният секретар на НАТО.

Тази смяна е в резултат на почналото на 24 февруари навлизане на съветски войски в Украйна. Лидерите на НАТО взеха решение да укрепят и трансформират нашия съюз в този преломен миг, сподели Столтенберг. Той съобщи, че е взето решение за увеличение на числеността на силите за бързо реагиране до над 300 000 военни, както и да бъде укрепен Източният фланг посредством увеличение на числеността на някои от тактическите бойни групи в Източна Европа до равнище на бригади.

Страните членки са препотвърдили уговорката си да отделят за защита по 2 % от Брутният вътрешен продукт. Девет от съюзническите страни покриват или надвишават този %, а 19 са поели ангажимент да го създадат в най-скоро време, сподели генералният секретар на НАТО. Постигнато е съглашение за повишение на общия фонд на алианса и за вложение на 1 милиард евро в нововъведения.

Столтенберг сподели, че в днешните диалози сред водачите се е присъединил отдалечено украинският президент Володимир Зеленски. Към него е било отправено ясно обръщение, че алиансът ще оказва помощ на Украйна колкото време е належащо. Поет е ангажимент за изпращане на сигурни информационни системи, гориво, защитно съоръжение, техника за битка с дронове.

Столтенберг не загатна изпращане на тежко оръжие на Украйна – нещо, за което Зеленски пледира неведнъж. Дългосрочната цел по думите на генералния секретар на алианса е остарялата руска бойна техника на Украйна да бъде сменена с съвременни натовски оръжия.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР