Русия е нанесла сериозни щети на украинските сили с наскоро

...
Русия е нанесла сериозни щети на украинските сили с наскоро
Коментари Харесай

Wall Street Journal: Използваните от Русия ирански дронове създават нови опасности за украинските войски

Русия е нанесла съществени вреди на украинските сили с неотдавна въведените ирански дронове камикадзе, в първото си широкомащабно разполагане на непозната оръжейна система от началото на войната, написа, като се базира на свидетелствата на украински командири.

През миналата седмица безпилотни самолети Shahed-136 с делта-крило, пребоядисани в съветски цветове и преименувани на " Херан 2 “, започнаха да се появяват над украинските бронирани и артилерийски позиции в североизточния регион на Харков, съобщи полковник Родион Кулагин, пълководец на артилерията на 92-а механизирана бригада на Украйна.



Само в оперативната зона на неговата бригада иранските дронове — които нормално летят по двойки и по-късно удрят задачите си — са унищожили две 152-мм самоходни гаубици, две 122-мм самоходни гаубици, както и два БТР-а, разкрива той. Преди настоящето широкомащабно потребление на " Шахед “, Русия е провела проби предходната семдица, когато е ударена 155-мм гаубица M777, отбелязва още Кулагин. Друг ирански дрон се е развалил и е бил открит.

Досега иранските дронове наподобява са били ситуирани най-много в региона на Харков, където 92-ра бригада и други украински сили направиха огромна атака този месец, превземайки към 8500 кв. км земя, окупирана от Русия, и завладявайки или унищожавайки стотици съветски танкове, артилерийски оръдия и бронетранспортьори, написа WSJ.

" В други региони руснаците имат голяма артилерийска огнева мощност и се оправят с това. Тук към този момент нямат това артилерийско преимущество и започнаха да прибягват до тези дронове ", изяснява полк. Кулагин.

Независими специалисти, изследвали фотоси на скорошни остатъци от дрон от региона на Харков, споделят, че това наподобява е Shahed-136, последната еволюция на дизайна на делта-крилото на Техеран.

Скот Крино, създател и основен изпълнителен шеф на Red Six Solutions LLC, стратегическа консултантска компания, счита, че Shahed-136 може да даде на Русия " мощна противотежест “ на високотехнологичните оръжейни системи, като да вземем за пример ракетните установки HIMARS, които Съединени американски щати предоставиха на Украйна.

" Присъствието на Shahed-136 във войната в Украйна безспорно трансформира оперативните проекти на Киев “, отбелязва той. " Самият размер на бойното поле на Украйна затруднява отбраната против Shahed-136. “

Крино показва, че Shahed-136 може да се употребява с огромен резултат, като единият се насочва към радарната система, а вторият - към артилерийските и ракетни платформи. Иран също има системи за отбрана от разстройства, които могат да затруднят противодействието на украинските сили. " След като Шахед се хване в задачата, ще бъде мъчно да бъде спрян “, акцентира той.

Използването на безпилотни самолети Shahed-136 от Русия в Украйна съставлява най-предизвикателното разширение на арсенала на Техеран оттатък Близкия изток, където Иран сполучливо употребява своите безпилотни летателни апарати за напън върху Америка и нейните съдружници в района. Това също по този начин акцентира минусите в личната съветска стратегия за дронове, която не съумя да доближи огневата мощност на ударните БПЛА, с които разполага Украйна.

Израел и Западът упрекнаха Иран и неговите подставени лица, че са употребявали дроновете, с цел да нанасят удари по петролната промишленост на Саудитска Арабия, столицата на Обединените арабски емирства, американски бойци в Сирия, както и танкери в Оманския залив през последните години.

Иранските дронове са относително дребни и летят на доста ниска височина, което затруднява откриването им от украинските системи за Противовъздушна отбрана, показва още полк. Кулагин. Той се надява Съединени американски щати и съдружниците им да обезпечат на Украйна по-съвременни технологии за битка с дронове или да се намесят, с цел да спрат доставките на ирански дронове за Русия.

През юли съветникът по националната сигурност на Съединени американски щати Джейк Съливан предизвести, че чиновници на съветското министерство на защитата са посетили Иран, подготвяйки се да закупят до няколкостотин ирански дрона, в това число такива, способни да носят военен товар, в интензивен период. По това време външният министър на Иран Хосейн Амир-Абдолахиан отхвърли проекта в телефонен диалог с украинския си сътрудник и сподели, че Техеран се опълчва на войната против Украйна, съгласно изказване на иранското външно министерство.

Русия не е коментирала обществено покупките на ирански дронове. Министерството на външните работи на Иран не отговори на скорошно искане на Wall Street Journal да разяснява въпроса. Руските министерства на защитата и външните работи не дадоха отговор незабавно на настояванията за коментар.

На 8 септември Министерството на финансите на Съединени американски щати разгласи, че е глобило иранската компания Safiran Airport Services за съгласуване на съветски военни полети, транспортиращи ирански дронове и обвързвано с тях съоръжение до Русия, както и иранските компании за произвеждане на дронове Paravar Pars, DAMA и Baharestan Kish.

Безпилотните самолети от разнообразни типове играят значима роля в украинския спор. Стотици военни и търговски разследващи дронове кръжат във въздуха всекидневно по фронтовите линии, забелязвайки цели и насочвайки артилерийски огън.

Украйна също има флот от ударни. Произведените в Турция Bayraktar TB2 унищожиха няколко съветски бронирани колони в първите дни на войната и се употребяват още веднъж по-често, в този момент, когато Киев съумя да отслаби съветската противовъздушна защита в доста области, частично с помощта на доставените от Съединени американски щати антирадарни ракети AGM-88 HARM.

И Русия, и Украйна употребяват безпилотни самолети-камикадзе, известни още като лутащи се снаряди. Руската компания " Калашников “ е създала самоделен дрон, прочут като Куб-БЛА, до момента в който Украйна разполага с полските Warmate и доставените от Съединени американски щати Switchbladeю, както и някои локални БЛА. Тези дронове имат доста по-малък обхват и време на полет от създадените от Иран безпилотни самолети Shahed и носят доста по-малък военен товар.



Иран се трансформира в един от най-находчивите разработчици на бойни дронове в света, частично посредством назад инженерство на американски дронове, хванати през последните две десетилетия в Ирак и Афганистан.

Откакто Иран показа своите дронове камикадзе през 2016 година, техни версии са употребявани за осъществяване на офанзиви в Близкия изток. Миналата година английското държавно управление упрекна Иран, че е употребявал дронове Shahed-136, с цел да удари петролен танкер, обвързван с Израел край крайбрежията на Оман, при случай, при който починаха двама членове на екипажа. Американската военна прокуратура откри остатъци от дронове край танкера MT Mercer Street и стигна до заключението, че това са елементи от ирански дронове с делта-крило.

Вашингтон също упрекна Иран, че употребява дронове с делта крило като част от координирана офанзива през 2019 година против петролната промишленост на Саудитска Арабия.

Съединени американски щати и Израел упрекват Иран, че дава на бойци на всички места от Йемен до Ливан образованието и частите, от които се нуждаят, с цел да разработят свои лични дронове.

Подкрепяните от Иран сили на хусите в Йемен неведнъж са употребявали дронове с делта крило, с цел да правят офанзиви против прилежаща Саудитска Арабия. През февруари израелски публични лица оповестиха, че американски изтребители са свалили два ирански дрона с делта крило над Северен Ирак. Израелските публични лица са уверени, че дроновете са летели към Израел.

Майкъл Найтс, боен експерт във Вашингтонския институт за близкоизточна политика предвижда, че украинските сили ще могат бързо да се опълчват на опасността, представлявана от ирански дронове камикадзе. " Дроновете на Иран наподобяват страхотни в Йемен, Сирия и Газа, само че стават все по-блокируеми “, сподели той.

По думите му, Украйна е " сериозна противовъздушна среда с голям брой средства за радиоелектронна битка, каквато Иран в действителност не е изпитвал преди “. Тези дронове, добавя  Найтс, " в началото имат ударен резултат, само че след това той изчезва “.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР