Русия анексира Кримския полуостров и подкрепя сепаратисткото движение в Източна

...
Русия анексира Кримския полуостров и подкрепя сепаратисткото движение в Източна
Коментари Харесай

Украйна: в предизборната надпревара някои искат да заздравят връзките с Москва

Русия анексира Кримския полуостров и поддържа сепаратисткото придвижване в Източна Украйна, само че икономистката Евгения Горобей счита да гласоподава за проруски претендент на президентските избори на 31 март.

" Кое е най-важното в този миг? Да бъде спряна войната ", изяснява за Агенция Франс Прес тази жителка на Киев, която твърди, че ще " гласоподава за Юри Бойко ".

За тази млада 35-годишна жена Бойко - някогашен съдружник на сваления през 2014 година президент Виктор Янукович, е този, който ще се опита да постави завършек на въоръжения спор, лишил живота на към 13 000 души в Украйна.

В тази значително прозападна страна с 45 милиона поданици, където управляващите се пробват да се разграничат от руското минало, забележителна част от популацията продължава да поддържа проруски политически сили.

От 39 претенденти за президент четирима, сред които и Юри Бойко, се считат ненапълно за проруски и дружно могат да разчитат на към 15 % от гласовете.

Бойко е най-популярният измежду тях: 60-годишен някогашен вицепремиер, той е на четвърто място в допитванията с 10 на 100 поддръжка.

Среща в Москва

В Украйна не е елементарно да се обявиш намерено за проруски надъхан, тъй като обидата и враждебността към Москва са мощни. Украинската православна черква, неотдавна станала самостоятелна от Москва, предизвести гласоподавателите да не гласоподават за претенденти, които " говорейки за мир, в действителност приканват към капитулация ".

И тримата любимци - комедийният артист Володимир Зеленски, сегашният президент Петро Порошенко и някогашната министър-председателка Юлия Тимошенко, се афишират за присъединение на Киев към Европейския съюз и НАТО.

Бойко, от своя страна, акцентира, че " прагматичното " възобновяване на политическите и икономическите връзки с Москва също е значимо. " Трябва да действаме в полза на страната. В някои области сигурно ще възстановим връзките си с Русия, загубихме този пазар ", съобщи той за Агенция Франс Прес.

В петък Юри Бойко отпътува за Москва, където се срещна с съветския министър председател Дмитрий Медведев, предизвиквайки яростта на украинския президент Петро Порошенко.

Кандидатът разиска икономическото съдействие на среща, на която участваха също ръководителят на газовия колос " Газпром " Алексей Милер и незаконният украински политик Виктор Медведчук, на чиято щерка кръстник е съветският президент Владимир Путин.

" Говорят за стопанска система, до момента в който нашите момчета умират на фронта ", разяснява Петро Порошенко след тази среща.

Бойко, който събра 0,19 % от гласовете на президентските избори през 2014 година, упорства също, че е належащо да се договаря " непосредствено " с проруските сепаратисти, концепция, изрично отхвърлена от Киев, за който те са единствено " марионетки " на Кремъл.

В стопански проект той упорства за понижаване на цената на комуналните услуги за популацията и е подготвен да постави завършек на съдействието с МВФ, чиято финансова поддръжка през днешния ден е от решаващо значение за Киев.

Родом от Горливка, в този момент следена от сепаратистите, Бойко получава изборна поддръжка най-много от възрастни хора, които изпитват носталгия по Съюз на съветските социалистически републики, и от поданици русофили в източната част на страната.

" Много постоянно те са подготвени да поддържат претенденти, които са добре настроени към Русия ", изяснява анализаторът Микола Давидюк.

Такъв е казусът с Михайло, 63-годишен пенсионер, който живее в Мариупол, последният огромен град на изток, следен от Киев, който ще гласоподава за Юри Бойко. " Властите не позволиха да се развият опозиционни сили ", твърди този човек, който отхвърля да даде фамилното си име, тъй като се опасява от възмездие.

Отслабена поддръжка

Проруските сили обичайно са доста известни в източната и южната част на страната, само че анексията на Крим и въоръженият спор със сепаратистите трансформираха ситуацията за доста от обичайните им гласоподаватели.

Нещо повече, доста от шестте милиона души, живеещи в анексирания Крим и в териториите, следени от сепаратистите, няма да могат да гласоподават на президенските избори.

Макар да няма никакъв късмет да завоюва, Бойко желае да се възползва от изборите, с цел да активизира електората си предвид на парламентарните избори през октомври, на които 10 % са оповестили, че ще гласоподават за неговата партия.

Въпреки полемиката Евгения Воробей твърди, че не желае да промени решението си за кого да гласоподава. " Той не се отмята от позициите си ", споделя тя за Юри Бойко. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР