Руси ЧаневСамо 3000 зрители ще гледат в Сити Марк арт

...
Руси ЧаневСамо 3000 зрители ще гледат в Сити Марк арт
Коментари Харесай

3000 аплодират „Копенхаген“

Руси Чанев

Само 3000 фенове ще гледат в Сити Марк арт център една от най-коментираните модерни пиеси - " Копенхаген " от Майкъл Фрейн. Звездите в нея също са от първа класа - Руси Чанев като Нилс Бор, Стефка Янорова – като неговата брачна половинка Маргарете и Валентин Ганев като Хайзенберг, техен другар и съвсем наследник. Прочутата творба показва посредством огромното майсторство на създателя си в истинска форма версия за историческа среща сред двама от най-големите нуклеарни физици на ХХ век в миг, когато ориста на Европа, а може би и на целия свят, е в ръцете им. Тяхното другарство и морал са сложени на тестване от двете страни на барикадата. Драматургичният текст е писан през 1998-а, поставян е в доста театри, получава награди във Англия, както и френската " Молиер " и американската " Тони ". У нас ще има единствено 10 представления, преводът е на Вера Джамбазова.

 Стефка Янорова

" Копенхаген " дискутира както силата на научните доказателства и математически модели, по този начин и  моралните полезности и възприятието за отговорност. Размиването на границите сред понятията за " положително " и " зло " обръща парадигмата, където няма формулировка на коя страна си... И се получава саморазпад на основания и исторически свързан двуполюсен модел, на който робуват всички художествени и политически текстове. Чрез формата на разговора в " отвъдното " се реализира цялостно обособяване на време и пространство. Така се стига до разчупване на стандарти - всяко време има своите спечелили и победени; че няма постижения, доведени до " прекаленост " ; че няма детерминирано положение на света, което е в основата на нашата просвета и концепцията за причинността. „ Този текст - с цялата терминология, влияе на подсъзнателно равнище и дава ключ за достъп до сфери, към които публиката до момента не е дръзнала да подходи. Прави я съпричастна във вземането на значими решения за изграждане/осъзнаването на " себе си " във връзка с " цялото ", разяснява Христо Киров, основател и притежател на Сити Марк арт център, който е продуцент на спектакъла.

 Валентин Ганев

 „ Математиката става доста странна, когато я приложите към хората. Един плюс един може да докара до толкоз доста разнообразни суми ”, споделя Майкъл Фрейн в „ Копенхаген “. Той е роден в Лондон през 1933-а  и стартира кариерата си като публицист в „ Гардиън “ и „ Обзървър “. Написал е дузина романи, най-известни от които са „ Към края на сутринта “, „ Стремглаво “, „ Шпиони “ и „ Скиос “. Романът „ Стремглаво “ наскоро излезе на български език. На премиерата й в София Майкъл Фрейн сподели: „ Когато възникне концепция, тя е като простуда. Отначало при настинката усещаме някакво гъделичкане в гърлото и след известно време си споделяме: Знаете ли, че съм се простудил. Същото е с концепцията за една пиеса или една книга. “ Фрейн е създател на сюжет за 9 кино лентата, изявен преводач е на драматургията  на Чехов. Неговите 17 пиеси варират от „ Шум зад кулисите “, определена неотдавна за една от трите обичани във Англия, до неведнъж награждаваната „ Копенхаген “. Комедията му „ Noises off “ под заглавието „ Шум зад кулисите “ е играна в Младежкия спектакъл в София, а в режисура на Иржи Менцел под заглавие „ Още един път откъм гърба “ върви като цялостен шлагер с години в Сатирата.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР