Русенският митрополит Наум и свещеници от епархията посрещнаха днес на

...
Русенският митрополит Наум и свещеници от епархията посрещнаха днес на
Коментари Харесай

Плащеницата на Св. Петка пристигна в Русе

Русенският митрополит Наум и свещеници от епархията посрещнаха през днешния ден на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Дунав мост " ризата на Св. Петка от манастира в румънския град Яш. С благословението на Румънския патриарх Даниил тя се подарява за благословение на манастира " Св. Петка " в русенското село Копривец, заяви Русенският митрополит Наум.

Ризата бе донесена до граничния пункт от делегация от манастира в румънския град Яш, където се съхраняват мощите на Св. Петка.

Светинята бе посрещната също от регионалния шеф на Русе Борислав Българинов и от кмета на града Пенчо Милков.

" Изказвам признателност на Негово Блаженство Румънския патриарх Даниил за неговото благословение да получим още веднъж одеждата, която е лежала върху нетленното тяло на преподобната наша майка Параскева - Петка ", сподели митрополит Наум.

Той изясни, че Света Параскева е изключително известна светица в България.

" От историята знаем, че в един интервал от време нейните Свети мощи са се намирали в Търново и във Видин. След това са пренесени назад в Константинопол, с цел да намерят покой в румънския град Яш, където са и през днешния ден. Надявам се, с тяхното благословение, дружно с молитвите на всичките православни - и в Румъния, и в България, да се докоснем ние, въпреки и малко, до светия живот на Светата преподобна наша майка Параскева, с цел да бъде наша същинска молитвена застъпница и закрилница пред Бога за румънския и българския приятелски нации ", сподели Русенският митрополит Наум.

Със съдействието на Ивайло Маринов от посолството на България в Букурещ у нас бяха доставени и 35 тона хранителни артикули. Те са подаяние от ръководителя на Балканската комерсиална къща и от Федерацията на превозвачите в обществения бранш в Румъния.

Хранителните артикули ще бъдат раздадени на нуждаещи се християни.

По думите на Ивайло Маринов това е добър образец за взаимоотношението сред бизнеса и религията.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР