Русенската художествена галерия е основана на 30 април 1933 г.

...
Русенската художествена галерия е основана на 30 април 1933 г.
Коментари Харесай

Създадена е Русенската художествена галерия

Русенската художествена изложба е учредена на 30 април 1933 година
Помещава се поредно в Дома на изкуствата и печата, в залите на Русенската библиотека и в дома на Драматичния спектакъл. От 1979 година се намира в особено издигнатата за задачата постройка на ул. „ Борисова “ № 39. Галерията разполага с непрекъсната експозиция, само че организира и краткотрайни изложения на български и непознати художници.
 Създадено е Българското опълчение Създадено е Българското опълчение
Българското опълчение е българско военно съединяване в състава на Действащата съветска войска на Балканския полуостров в Руско-турската войник...
Постоянният фонд на галерията включва творби на българското изобразително изкуство от края на 19 век до съвременността. Днес сбирките на галерията включват над 2770 произведения.
Постоянната експозиция е наречена „ Основатели на Русенската художествена изложба “. Най-старата творба в нея е „ Св. св. Кирил и Методий “ (1868) на възрожденския художник Николай Павлович и постъпва във фонда на галерията през 1946 година Сред живописните произведения, постъпили през първите години след основаването на галерията, са и няколко платна на Владимир Димитров – Майстора: „ Моми “, натюрмортът „ Круши “, пейзажът „ Пролет “ и „ Ангелчета “.
През 2009 година галерията издава азбучник „ Живопис “ с създатели Елена Великова, Красимира Кирилова и Мария Тодорова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР