Русенецът инж. Койчо Митев изобрети цифрова система, която може да

...
Русенецът инж. Койчо Митев изобрети цифрова система, която може да
Коментари Харесай

Русенец изобрети алтернатива на брайловото писмо

Русенецът инж. Койчо Митев изобрети цифрова система, която може да бъде употребена като опция на обичайното Брайлово писмо. Предлаганото решение разрешава на хора със зрителни, слухови или говорни увреждания да четат и пишат единствено посредством устройство с 10 бутона, обвързвано с компютър. Системата е наречена от създателя Bulgarian Braille и e използвана за всички езици по света, написа вестник Монитор.
Изобретателят е подал искане за изследване и поръчка за патент в Патентното ведомство на България и отговорът от там е, че решението дава отговор на условията за оригиналност и изобретателна стъпка. Сега инж. Митев търси производители на електронни устройства, с цел да се направи първообраз – концептуален модел, който да бъде възложен на консуматори за тестване.
„ Системата разрешава да се чете и написа посредством разполагане на пръстите върху десетте бутона, като при четене бутоните се повдигат, а при писане – се натискат. Пръстите на ръцете условно са номерирани от 0 до 9. Необходимо е също потребителят да запомни и следващия номер на буквите в своята писменост. Известно е, че броят на знаците от другите писмени системи по света е двуцифрено число. Латинските букви, употребявани без диактричните знаци в британския и италианския език, са 26, буквите в гръцката писменост са 24, българската кирилица има 30 букви, а най-вече букви има в кхмерското писмо – 74. Всеки знак от която и да е писмена система може да се разпознава единствено посредством две числа в диапазона от 01 до 99 “, изяснява инж. Митев.
Знаците за пунктуация и други знаци се показват с двуцифрени кодове в диапазона от 75 до 99, отвън диапазона на кхмерското писмо, като те са идентични за всички писмени системи. Съдържанието на текстовете за четене е вградено в портативно устройство /флашка/. Електронните книги ще имат вграден чип, който ръководи превода на писаната тирада към дигитален облик на всеки буква и ще обезпечава покачване на бутоните под пръстите на потребителя.
„ Броят на хората по света с повредено зрение, диалект или слух е над 350 милиона. Брайловото писмо е основано преди съвсем 200 години. Време е да се появи ново решение – не посредством плъзгане на върховете на пръстите върху полукартон по голям брой перфорирани точки, а посредством галактическите 10 числа “, счита инж. Митев. По думите му посредством изобретението физическото качество сензитивност на върховете на пръстите на потребителя, както и запаметяването на комбинацията от точки на обичайното Брайлово писмо ще бъдат заместени от по-прости за чувство и запомняне човешки качества – покачване или прилепяне на бутони или клавиши от пръстите на ръцете и запаметяване на следващ номер на всеки буква.
Инж. Койчо Митев е подготвен да подари благотворително авторските права на системата при изявено предпочитание от страна на страната и организациите на хората с увреждания.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР