Русе. Тенденцията България да привлича по-платежоспособни туристи, чийто престой е

...
Русе. Тенденцията България да привлича по-платежоспособни туристи, чийто престой е
Коментари Харесай

Министър Николина Ангелкова: Готови сме за началото на летния сезон, но проверките на Министерството на туризма ще са повсеместни през цялото лято

Русе. Тенденцията България да притегля по-платежоспособни туристи, чийто престой е по-дълъг от преходните години, ясно се обрисува от последните данни за приходите от туризъм и осъществените нощувки в местата за настаняване с над 10 кревати. За интервала януари-март 2019 година като цяло се регистрира растеж на нощувките в множеството зимни курорти по отношение на същите месеци на предходната година, а постъпленията от нощувки в страната са се нараснали с 4,1 на 100. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова преди откриването на 15-ото туристическо ревю „ Уикенд туризъм ” в Русе, оповестиха от пресцентъра на министерството. Фактът, че туристите харчат повече у нас, е значим за туристическия бранш и демонстрира резистентност на дестинацията, означи министърът. Така, въпреки че за интервала януари-март като брой се записва спад на задграничните туристи от към 0,3%, резултатът за бранша и за стопанската система като цяло е по-добър. Отчита се, че продължителността на престоя се е нараснала главно на 7 дни в зимните курорти, при обичайната отмора през предни години 5-7 дни.
Целта ни е да насочваме повече гости към вътрешността на страната, уточни министър Ангелкова, отбелязвайки, че събития като туристическата борса в Русе са доста положително средство да покажем опциите за отдих и в крилата на дейните сезони и да насочваме целогодишно вниманието към България. Подкрепяме форума и благодаря на уредниците и локалната администрация, че го провеждат за 15-и следващ път, разяснява министърът.
Инициативата „ Естествено в България - 2019 година на вътрешния туризъм “ ни оказва помощ да разпространяваме от ден на ден малко познати места, осведоми министър Ангелкова. Тя изясни, че от старта й през февруари към този момент е засечен растеж от към 2% на вътрешния туризъм. През предходната година от 27 млн. нощувки, осъществени в местата за настаняване с 10 и повече кревати, 9 млн. са от българи. Министърът съобщи, че се надяваме тази акция в допълнение да подкрепи и напъните на бизнеса.
Прогнозите за летния туристически сезон са за лек спад от 2-3% в броя на задграничните туристически визити, сподели министър Ангелкова. Тези упования обаче са на база на ранните записвания, доста е допустимо резервациите в последния миг да са мощни. Месец юни ще е индикаторът дали ще успеем да запазим рекордните резултати от предишния сезон, посочи още министърът. На въпрос на медии тя посочи, че главната причина за упования спад от някои пазари са ниските цени на директните ни съперници – Турция, Египет, Северна Македония, Тунис, Сърбия. Те имат опция за директно субсидиране на бранша и по тази причина крайната им цена е по-ниска от нашата. Нашите съперници в района, които са и положителни наши сътрудници за далечните пазари, оферират интензивно в Германия и Русия, откъдето главно може да се чака спад, уточни министър Ангелкова. Тя добави, че записваме доста огромни растежи за ранните записвания от Украйна – 50%, Франция – 10%, UK – 19%, Чехия и Полша с към 12%.
Курортите и хотелите са подготвени за началото на летния сезон, само че това не значи, че инспекциите на Министерството на туризма ще бъдат по-малко или по-редки. Инспекциите се вършат през целия сезон, мобилните групи на министерството ревизират плажовете още от януари, масираните инспекции започват от 1 юни. Планираме и взаимни инспекции с Комисията за отбрана на потребителите, а при сигнал реагираме неотложно, сподели министърът.
Тя означи, че община Русе е извънредно дейна в туризма, към този момент има учредена Организация за ръководство на туристически регион „ Дунав “. „ Ние сме спечелили план по Оперативна програма „ Иновации и конкурентоспособност “ и подкрепяме активността на тези организации. Има към този момент определени външни реализатори. В момента започва изработването на маркетингова и рекламна тактика, както и клипове, брошури. Планираме и присъединяване в тържища отвън тези, в които обичайно участваме, тъй че да се подкрепи оптимално популяризирането на региона “, заключи министър Ангелкова. И разясни, че Министерството на туризма поставя непрекъснати старания за присъединяване във формати като Дунавската тактика и другите предпочитани оси като просвета, туризъм и тези, които касаят превоз, съгласуваност и околна среда. Те са извънредно значими, защото туризмът е хоризонтална политика и зависи от достъпността и транспортната съгласуваност.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР