Русе ще почете 130-ата годишнина от смъртта на великата българка

...
Русе ще почете 130-ата годишнина от смъртта на великата българка
Коментари Харесай

Русе ще отбележи 130-ата годишнина от смъртта на великата българка Баба Тонка

Русе ще уважи 130-ата годишнина от гибелта на великата българка Баба Тонка . На 25 и 26 март Сдружение Български щит, с поддръжката на община Русе, ще организира двудневно събитие в чест на посветилата безкористно живота си на родината Тонка Обретенова .

Останала в националната памет като Баба Тонка, през бурните години на революционното дело в България, смелата българка трансформира дома си в сборище на революционери, а синовете си изпраща без сълзи един след различен да се борят за свободата българска . Наричана от самите турци „ Майка на бунтовниците “ , Баба Тонка оказва всякаква поддръжка на революционерите – от преобразяване на дома ѝ във боен щаб, до изпращане на храна и медикаменти в пандиза, от укриването на апостоли до събиране и предпазване на костите им, с цел да е безконечна паметта им .

С многообразие от действия ще бъде отдадена заслужена респект на дамата, трансформирала се в заветен облик на Българската майка . Програмата ще се организира в два дни.

На 25 март, събота, от 10:45 ще има посещаване на Ивановските скални църкви , ситуирани в красивия каньон на естествен парк Русенски Лом. Там ще могат да се прегледат другите църкви, параклиси и килии на повече от 8 века .

От 14:00 часа ще има открит урок по алпинизъм в Басарбово. 

В неделя от 08:00 часа ще се организира обща и профилирана физическа подготовка в зала по бойни изкуства:

• строева подготовка – запознаване със строя, държанието на персоналния състав при напредване и на място, отдаване на респект и реверанс пред светини;
• обща физическа подготовка – устойчивост, подвижност, сила;
• самоотбрана без оръжие – страйкинг (удари с ръце и крака), клинч (хвърляния) и битка (партер, ключове).

В 12:00 часа е планувана публична гала пред Паметника на Свободата :

– фолклорна стратегия с присъединяване на Народен хор при Национално учебно заведение по изкуства „ Проф. Веселин Стоянов “, гр. Русе
– полагане на венци

В 12:30 часа е проведено посещаване на паметника на Ангел Кънчев и Къщата музей на Баба Тонка с сказка, готова и изнесена от историк.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР