Русе ще има паметник на Васил Левски най-късно до есента

...
Русе ще има паметник на Васил Левски най-късно до есента
Коментари Харесай

Строят паметник на Левски в Русе

Русе ще има монумент на Васил Левски най-късно до есента на 2018 година, оповестиха членовете на инициативния комитет за създаване на монумента, съобщи БГНЕС. Днес бе разгласен старта на процедурата за набиране на идейни планове, които би трябвало да дефинират по какъв начин ще наподобява новият монумент. Формата, която е определена, е отворен народен пленер, който ще бъде креативно съревнование на свободни хрумвания, изясни арх. Орлин Неделчев.

Целта е да се сътвори запаметяващ се, забавен и автентичен облик на Дякона в Русе. Изискването е да бъде оптимално реален и да не надвишава 3 метра като височина без постамента. Заявките за присъединяване ще се събират от 1 до 31 юли, а плановете би трябвало да се предадат в период до 29 септември. Жури с присъединяване на архитекти и художници ще избере спечелилия, който ще получи първа премия от 10 000 лева

Ще бъдат връчени втора и трета премия с парични награди от 3000 и 2000 лева, като наградният фонд е обезпечен от общината. Всички планове с графичните им решения ще бъдат показани в галерия, с цел да може обществеността също да избере своя любимец. Предвижда се паметникът на Левски да бъде подготвен в рамките от 6 месеца до една година след привършване на състезанието.

Той ще бъде подложен в Парка на възрожденците, като мястото е несъмнено с решение на Общинския съвет. За направата на монумента са нужни 150 000 лева, които ще бъдат набрани посредством национална дарителска акция.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР