Русе. И тази година в Караманово ритуалите, свързани с Бабинден,

...
Русе. И тази година в Караманово ритуалите, свързани с Бабинден,
Коментари Харесай

В Караманово не само спазват, но и обогатяват традициите за Бабинден

Русе. И тази година в Караманово ритуалите, свързани с Бабинден, ще бъдат спазени. На празника кметът на селото Бисер Блажев и читалищният секретар Петя Герасимова ще връчат дарове и приветствени адреси на медицинските експерти, оповестиха от пресцентъра на Община Русе . В обитаемото място работят един доктор и две медицински сестри. В деня на родилната помощ майките и децата, родени през предходната година ще бъдат поздравени. През 2021 година на бял свят в селото са се появили единствено три бебета – две девойки и едно момче.

Своеобразен старт на празничното въодушевление за Бабинден даде състезанието за ръчно направени бебешки и детски плетива. Проявата, проведена от Народно читалище „ Светлина “, мина под мотото „ Изплети ми топлота, подари ме с благослов “. Колкото и необикновено да звучи и в днешния забързан делник, към момента има дами, които отделят време и внимание на плетенето. Десетте участника в състезанието изпратиха фотоси на ръчно направени терлички, клинчета, елечета, блузки, шапки и дрешки. Във всяко едно от плетивата преобладаваше доста творчество и обич.

В конкуренцията се включиха освен участници от обитаемоте места в община Ценово, само че и от Бяла и село Върбица, община Горна Оряховица. Желаещите да показват своето майсторство на една или две куки, изпратиха фотоси на повече от 60 плетива. Конкурсът опроверга максимата, че с плетене се занимават най-вече възрастни хора. На първо място бяха класирани изделията, направени от Боряна Цветкова. Жената е единствено на 45 години и е „ най-младата баба “, взела участие в конкуренцията.

Тя е изпратила фотоси на 18 плетива, направени за внучката й Ваяна, която е на 1,6 година. „ Всички фотоси ще бъдат подредени в галерия, а посетителите на читалището ще могат да се насладят на приказност от хубост. Традициите от празнично-обредната система в региона освен би трябвало да се съблюдават, само че и да се обогатяват “, показа секретарят на читалищното настоятелство Петя Герасимова. Всички участници в състезанието ще получат грамоти и сувенирни дарове.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР